Snart ett minne blott. 2018 gäller inte den här banan längre - då är det något helt nytt som väntar!

Sista chansen att springa vår klassiska tvåvarvsbana


Årets upplaga av maran, den 3 juni, är din sista chans att få uppleva den klassiska tvåvarvsbanan. När ASICS Stockholm Marathon avgörs för 40:e gången 2018, görs det på en helt ny bana. Ännu mer citykänsla och färre upprepningar är några av nyheterna. Du som deltar 2017 får förtur till jubileumsloppet som arrangeras den 2 juni nästa år.


ASICS Stockholm Marathon arrangerades för första gången 1979. Då var det nästan 2 000 löpare gav sig iväg på de två varven runt centrala Stockholm, som sedan dess varit loppets signum. Mindre ändringar har gjorts genom åren och nu till 2018 genomförs den största banförändringen i loppets historia. Att bevara det bästa men samtidigt skapa en bana som bättre återspeglar dagens Stockholm har varit ledstjärnor i arbetet med den nya bansträckningen.


Daniel Almgren, vd på Marathongruppen.

– Det har hänt mycket med både Stockholms innerstad och ASICS Stockholm Marathon sedan 1979. Nya stadsdelar har vuxit upp och loppet har etablerats som ett av Europas allra största maratonlopp. Att banan har gått så centralt genom city har gjort loppet unikt, och det är något vi velat förstärka med den nya bansträckningen. Samtidigt vill vi kunna visa löparna ännu mer av det som är en av världens vackraste huvudstäder, säger Daniel Almgren, vd för Marathongruppen.

Västerbron blir kvar
Den exakta bansträckningen är fortfarande hemlig men löparnas favoritavsnitt som Strandvägen, Norr Mälarstrand förbi Stadshuset, Skeppsbron och Västerbron kommer finnas kvar. Bland annat kommer en längre sträcka över Södermalm att läggas till, liksom en ny sträckning på Kungsholmen. Den kanske minst populära delen – turen på Gärdet ut runt Kaknästornet – försvinner. Den nya banan består inte av två varv, vilket kommer att ge betydligt större variation.

– Det har varit viktigt för oss att lyssna på löparnas önskemål kring hur vi kan förbättra loppet, att vi nu lägger till mer innerstadsmiljö på bekostnad av sträckan ut mot Kaknäs ligger i linje med den feedback vi genom åren har fått. Jag är mycket glad över den bana vi nu fått till som bevarar det som gör ASICS Stockholm Marathon unikt och vågar lova en än mer spektakulär löpupplevelse 2018, säger Ulf Saletti, projektledare för ASICS Stockholm Marathon.

Du som deltar i årets lopp kommer att ha förtur till 2018 års jubileum. Du kommer också bli först med att få en exklusiv inblick i den nya exakta bansträckningen. Mer information kommer.