Denna bild är från 1912. Det ser likadant ut idag.

En klassisk arena


Stockholms Olympiastadion är en klassisk idrottsarena. Genom åren har det noterads inte mindre än 83 världsrekord i friidrott i den vackra tegelborgen. Ingen annan arena i världen kommer nära denna siffra.


Stadion byggdes åren 1910-1912 på initiativ av Sveriges Centralförening för idrottens främjande för de Olympiska sommarspelen 1912 som hölls i Stockholm. Arkitekt var Torben Grut.

Huvudarenorna som byggdes för de Olympiska Spelen i Paris 1900, i S:t Louis 1904 och i London 1908 hade alla varit tillfälliga arenor ämnade bara för spelen. Från början hade man tänkt sig något liknande i Stockholm, en tillfällig arena i trä till en kostnad av 300 000 kronor som skulle finansieras av ett lotteri för hela Sverige under ledning av Centralföreningen.
Planerna ändrades och Torben Grut fick i uppdrag av föreningen att skapa ett permanent stadion i cement, sten och tegelsten.

Det fanns olika alternativ för var OS-arenan skulle byggas: Friesens park på den södra delen av Djurgården, områden på Lidingö och i Råsunda, ett på Laudugårdsgärdet och en uppfräschning och tillbyggnad av nyss invigda Östemalms IP, norr om Valhallvägen.
Till sist valdes Idrottsparken, som var Stockholms första ordentliga idrottsarena, belägen norr om Valhallavägen mellan Lidingövägen (då Sturevägen) och Drottning Sofias väg. Området mellan de tre vägarna och den norra åsen var tillräckligt stort.

Byggnadens material skulle vara svenskt. Grunden bestod av Vätögranit och handgjorda tegelstenar från Helsingborgs Ångtegelfabriks AB (400 000 tegelstenar). Firman Kreuger&Toll fick uppdraget och kostnaden av byggandet var lite mer än 1,3 miljoner kronor.

Genom åren har det arrangerats en rad stora idrottstävlingar på Stockholms Stadion; VM i ishockey, SM-finaler i bandy, landskamper i fotboll, ryttar-VM m.m.
I juni 1956 avgjordes de olympiska hästsportstävlingarna på Stockholms stadion. OS arrangerades det året i Melbourne, men karantänbestämmelser gjorde det omöjligt att ta in hästar i Australien.

Friidrotten har i nära hundra år varit en av de dominerande idrotterna i Stockholms Olympiastadion. Arenan har varit hemvist för stora friidrottsgalor, en rad landskamper och åtskilliga SM-tävlingar. 1958 arrangerades friidrotts-EM på denna vackra arena.

Idag är ASICS Stockholm Marathon, Finnkampen och Diamond League-tävlingen och Stockholm Bauhaus Athletics (tidigare DN Galan) de stora friidrottshändelserna i världens finaste friidrottsarena.

Olympiastadion renoverades 1990 då fondläktaren i betong som byggdes till friidrotts-EM 1958 revs. Istället byggdes en ny fondläktare i samma stil som läktaren ursprungligen hade.

• Samtliga 83 världsrekord som noterats på Stockholms Stadion hittar du här.


Målgången för ASICS Stockholm Marathon är i Stockholms Stadion.