Nyheter maratonloppet 2016Allt inför maran i Maratonpodden

13 maj: Funkar öl och chips lika bra som sportdryck under ett maratonlopp? Och varför är alla geler så sliskiga? Hur dricker man mest effektivt ur en pappmugg och vilka är misstagen som även proffsen gör, gång på gång? Populära Maratonpodden med Petra Månström ägnar större delen av det 55:e avsnittet åt 2016 års ASICS Stockholm Marathon.
Läs mer på Marathon.se

Här är löparskon med samlarvärde

13 maj: Årets specialsko för ASICS Stockholm Marathon är den nya modellen fuze-X. En sko med garanterat samlarvärde. En sko som med sina speciella features verkligen sticker ut - och som i jämförelse med tidigare special-editioner för Stockholm Marathon är ett annorlunda val.
Läs mer på Marathon.se


Hyllar Stockholm Marathon med ny låt

19 februari: Stockholm Marathon hyllas i en ny låt som släpps nu i februari på Spotify. Kalla det gärna inspirationslåt - för det var musikern Jonas Sjöblom tyckte att han själv behövde förra sommaren.
Läs mer på Marathon.se

Så smögs ABBA-Björn med i maran

9 februari: Björn Ulvaeus har fyllt 70 men fortsätter att skriva – och att springa.
– Jag har ett litet gym i källaren där jag bland annat springer medan jag lyssnar på böcker eller tittar på filmer. Jag tränar nästan varje dag faktiskt, men det har inte blivit några fler långlopp, berättar Björn Ulvaeus i en intervju med journalisten Klas Ekman.
1980, mitt i ABBA-karriären, lyckades Björn smyga sig med i Stockholm Marathon.
Läs mer på Marathon.se

Pass som sätter fart på maratonben

5 februari: Löpträning för maraton har ofta fokus på långa pass. Men varje vecka jobbar coachen Anders Szalkai också med att få upp farten. I träningen för ASICS Stockholm Marathon har nu de snabba nivåerna nu börjat med intervaller.
Läs mer på Marathon.se

Vinterlöparens ömma punkter

29 januari:Vintern är på många sätt en tuff tid för löpare. I halkan är det lätt att dra på sig en skada och överbelastningar kommer smygande.
– Det gäller att ta varningssignaler på allvar, men det behöver inte alltid betyda att man direkt ska ställa in träningen, säger träningsexperten Anders Szalkai som tillsammans med läkaren Bengt Olov Tengmark har tittat på några vanliga skador och vad man gör åt dem.
Läs mer på Marathon.se

Sänk farten och kom igång med träningen!

26 januari: Ruskväder. Trots det är det hög tid att komma igång ordentligt med träningen inför ASICS Stockholm Marathon.
– Jag tycker inte att du ska vara fanatisk – är det för kallt, omprioritera. Sänk farten, eller träna inomhus. Du kan med gott samvete sänka ditt vanliga tempo med 5-15 sekunder/kilometer. Träningseffekten infinner sig ändå., säger träningsexperten Anders Szalkai.
Läs mer på Marathon.se

Vi frångår planen

16 januari: – Till helgen var det planerat ett långpass med fartökning för vår träningsgrupp TSM Running och även för alla löpare som följer mina maratonprogram, skriver räningsexperten Anders Szalkai i sin blogg.
– Men ibland måste man justera en statisk plan som är skriven på förhand utan vetskap om hur förhållandena kommer vara just denna dag. Så utifrån att det nu är riktigt kallt och det ser utan att vara kallt även på söndag justerar vi helt enkelt planen så det blir ett långpass helt utan fartökningar.
Läs Anders Szalkais blogg

Mer än 10 000 löpare anmälda

31 december: Idag är 10 054 löpare från 73 nationer anmälda till nästa års ASICS Stockholm Marathon som avgörs lördagen den 4 juni.

16 sidor mål och drömmar

18 december: Alla har vi mål och drömmar. Ibland handlar det om maraton. Kanske har du redan sett vår 16-sidiga tidning. Om inte kan du läsa den här nedan.
Möt sju personer som berättar om sitt ASICS Stockholm Marathon.
Omslagspojken Emanuel Lindgren har ocksi sin speciella historia som du kan läsa på Marathon.se


Premiär för ASICS framtidssko

1 december: Här är ASICS nya prestigemodell. Nya MetaRun är en avancerad löpsko med fyra nya patent. Med material som kolfiber och kevlar har de japanska utvecklarna lyckats hålla nere vikten. Endast 60000 par tillverkas och i Sverige säljs Meta Run endast i några få utvalda butiker.
Läs mer på Marathon.se

Nu börjar distansträningen

2 december: TSM Running, som är landets största träningsgrupp för löpning, inleder nu sin nionde säsong. Vi tränar inför ASICS Stockholm Marathon den 4 juni 2016.
Vi har träning dels för löpare som bor i Stockholm, och dels för löpare som bor i övriga landet. Du som inte bor i Stockholm kan bli distansmedlem. För distansmedlemmarna börjar träningen den 7 december.
Bli distansmedlem

Szalkai hjälper dig hela vägen till målet

2 december: Är du osäker på hur du klarar maran den 4 juni? ? Eller vill du helt enkelt utveckla din löpträning? Med ett halvår kvar till ASICS Stockholm Marathon startar Anders Szalkais populära maratonprogram måndag 7 december. Häng med och välj själv ambitionsnivå. Kolla våra grundprogram som är gratis. Med betalversionen får du instruktionsvideor och detaljerad dag för dag-instruktion. Funkar på mobil, platta och dator!
Direkt till träningsprogrammen

Louise Wiker: Veckans viktigaste pass

15 juli: – Sedan jag blev "maratonlöpare" är långpasset veckans enskilt viktigaste pass, skriver VM-löparen Louise Wiker i sin blogg på Marathon.se.
– Det blir sällan bara 30 km "rakt av", utan det kan vara i kuperad terräng eller med fartinslag av varierad längd. Jag tycker att långpass med förändringar är mycket lättare att hantera mentalt.
Läs Louise Wikers blogg på Marathon.se

Louise Wiker: Prova bana i sommar

10 juli:– Banitervaller/tävling är en träning som jag gillar, jag får jobba med steget (kommer upp) och vaderna stärks av löpning i spikskor, får även jobba i överfart, dvs. fart som är betydligt snabbare än min marafart, skriver VM-löparen Louise Wiker i son blogg.
Louise tycker att alla maratonlöpare ska lägga in banlöpning som ett led i träningen.
Läs Louise Wikers blogg på Marathon.se

Louise Wiker: Glad över chansen att få springa VM

3 juli: Marathon.se:s bloggare Louise Wiker är nu uttagen till att springa maraton vid friidrotts-VM i Beijing i slutet av augusti.
Min sommar hittills slår vilken bästsäljande roman som helst, den har innehållit förväntan, spänning, besvikelse, kärlek och mycket mer och så ser den ut att sluta lyckligt, skriver Louise i sin blogg.
– Jag är nu klar för VM-maran i Beijing, jag fick en plats efter det att Isabellah Andersson lämnat återbud, som ni kan läsa om på Marathon.se.
– Samtidigt som jag är oerhört glad över att få chansen att springa på VM, går mina tankar till Isabellah och hennes familj.
Läs Louise Wikers blogg

Video: Maratonäventyret i Stockholm

26 juni: Den finskvideoproducenten Teemu Virtanen följde med en grupp löpare från Finland till årets ASICS Stockholm Marathon. Vi får följa löparna från det att de går ombord på färjan till Stockholm ända till festen på färjan på återresan under loppet. I den fem minuter långa videon får vi givetvis också följa löparna under maratonloppet genom den svenska huvudstaden.
Se video

Lena laddar för dubbla VM

16 juni: För ett och ett halvt år sedan bestämde landslagsorienteraren Lena Eliasson sig för att prova på maratonlöpning. Detta prov föll ut så väl att Lena nu är uttagen till VM i både friidrott och orientering i sommar.
Läs mer på Marathon.se

ASICS Stockholm Marathon -16 – anmälan öppen

29 maj: Lördagen den 4 juni 2016 avgörs ASICS Stockholm Marathon för 38:e gången. Det blir ett lopp att minnas! Vill du vara eb av stjärnorna i nästa års stora läparfest kan du anmäla dig redan nu.
Info och anmälan