MÖT HJÄLTARNA I ASICS STOCKHOLM MARATHON

Bo Källström efter sin första Stockholm Marathon 1981.

Vissa springer en eller kanske två maror under sitt liv. Andra springer 20, 30, eller kanske till och med 40 maratonlopp. Här får du möta några som återkommer år efter år för att springa Stockholm Marathon. I vår värld är de riktiga hjältar. De har genomfört  fler ASICS Stockholm Marathon än de flesta kan drömma om. I värme, kyla, regn, glädje, smärta har de sprungit sig genom åren och följt utvecklingen av ASICS Stockholm Marathon. Möt hjältarna som aldrig ger upp!

Bo Källström
född 1939 – Har sprungit 37 Stockholm Marathon

Jag sprang mitt första Stockholm Marathon 1981 och har sedan dess fullföljt 37 stycken. Jag har numera för vana att anmäla mig till nästa Stockholm Marathon dagen innan maraton går.

Jag har gjort noggranna minnesanteckningar från alla loppen. Och från min första mara 1981 kan man läsa ur jag inledde tävlingsdagen ” Lördag. Vaknade kl. 7.  Åt frukost klockan 8, kornflakes med socker och sylt, mjölk, grov limpa, saft, te, frukt, karameller. Sedan halv 10 kaffe med kaffebröd, saft. Åkte in till stan kl. 12, var där kvart i ett vid Östermalms idrottsplats och parkerade bakom.”  Min bästa tid på Stockholm Marathon gjorde jag 1983, 03:35:40.

Det är lite svårt att rangordna vilken av marorna jag minns starkast – men det ismaran 2012 som sitter djupast i minnet. Det året hade jag kunnat bryta – men jag fullföljde.

Hur känns det inför årets ASICS Stockholm Marathon?
Det känns bra med träningen inför årets mara. Under vintern har jag tränat orientering två gånger i veckan oavsett väder.  Nu blir det löpträning på landet. Springer oftast en kuperad runda på 10 km – med 170 höjdmeter.

 

Göran Friberg
född 1953 – har sprungit 28 Stockholm Marathon

Jag sprang mitt Stockholm Marathon 1982, sedan dess har det blivit 28 stycken.

Under alla år som jag sprungit har familj, släkt, vänner samt vänners vänner alltid tok hejat vid Flemminggatan och senare vid Torsgatan.
Hejargänget har vuxit i storlek under alla åren och det fantastiska är att det inte bara hejar på mig år ut och in utan även på alla andra som kämpar för att komma runt de två varven. De har fått många positiva kommentarer från återkommande löpare och är mycket uppskattade då de får fart på trötta ben. Gänget har komponerat ett antal hejarlåtar som de sjunger för att få trötta löpare att få ny kraft och har uppmärksammats av Radio Stockholm vid ett flertal tillfällen.

När jag 2010 sprang mitt 25 Stockholm Marathon, vilket var ett mål att uppnå, var tanken  att det skulle bli mitt sista SM.  Då hade mina tre barn Maria, Oscar och Marcus anmält sig i smyg till SM för att hedra mig. Det kändes helt otroligt att de gjorde detta för mig, jag blev väldigt rörd, stolt och framföralt hedrad över deras bedrift.

Göran med sina barn Oscar, Marcus och Maria

Hur känns det inför årets ASICS Stockholm Marathon?
Träningen har rullat på relativt bra, kul med ny bana, lite orolig för Folkungagatan i slutet av loppet, kan bli seg. I år kanske det blir första gången över 4 timmar men tiden är ju inte lika viktig längre….

Rani Spets
född 1953 – Har sprungit 21 Stockholm Marathon

Rani med dotter Amelea Nordfors, efter maran 2016! Min man, Simon Edgren, i bakgrunden.

Jag är mamma till tre barn. När minstingen var 6 år började jag med regelbunden löpträning. Då tänkte jag ”en dag ska jag springa marathon” Och det gjorde jag. 1996 sprang jag mitt första Stockholm Marathon och fick blodad tand. Nu har det blivit 21 stycken.

Ett stark minne är känslan att gå i mål efter 2012 års Stockholm Marathon som hade det värsta vädret jag varit med om i Maratonsammanhang. Att komma till målet plaskvåt och nedkyld värmde dock ända in själen. Jag sprang sedan Jubilumsmaran samma år och döpte den själv till semester-maran efter efter den kalla upplevelsen bara någon månad tidigare.

Hur känns det inför årets ASICS Stockholm Marathon?
Träningen har gått hyfsat! MEN jag bröt armen 14 mars, och har gått 5 veckor med gips, vilket har varit ett ovälkommet träningsavbrott. Men jag tycker ändå att jag har kommit igen acceptabelt efter det.

Jonny Greinsmark
född 1960 – Har sprungit 19 Stockholm Marathon

Jag sprang mitt första maraton 1999. Sista milen gick jag mestadels och redan vid Söder Mälarstrand hade jag bestämt mig: Aldrig mer! På vintern drog jag mig till minnes att en barnmorska sagt till min sambo att föda barn är som att springa ett marathon. Eftersom vi hade två små pojkar kunde jag inte vara sämre. Jag anmälde mig sent året därpå och erhöll inför starten en tygpåse som gjorde reklam för margarinet Lätta. Till min förvåning avverkade jag hela loppet med betydligt lättare steg än året innan och verkligen njöt av att komma in på stadion. Efter loppet skyndade jag mig hem, kastade mig i badkaret.  Snart kom gäster för att fira min 40-årsdagoch resten av kvällen imponerades besökarna över att jag iklädd min nya t-shirt orkade gå omkring och underhålla dem. Uppenbarligen var det bra att röra sig efter loppet, ty träningsvärken var obefintlig dagen därpå. Det tog sedan fem år innan jag noterade en ännu bättre tid i Stockholm Marathon, och märkligt nog har mina steg blivit allt lättare genom åren sedan dess. Det kan bero på att tygpåsen från år 2000 följt mig till samtliga Stockholm Marathon därefter och dessutom på ett otal halvmaror. Den numera lätt slitna påsen lär fira 19-årsjubileum när jag springer Stockholm Marathon för tjugonde gången. Årets lopp avgörs dagen före min 58-årsdag. Gissa om jag kommer att njuta!

Ett evenemang av Marathongruppen med friidrottsklubbarna Hässelby SK och Spårvägens FK.Marathongruppens överskott går till 100% tillbaka till idrotten. Tillhandahållare av denna webbplats: Marathongruppen i Stockholm AB
Tel: 08-545 66 440 (Måndag–Fredag 9.00–17.00)
ASICS Stockholm Marathon, Box 15124, 167 15 Bromma