DELTAGARINFORMATION 2021

Senast uppdaterad: 2021-09-29.

VÄLKOMMEN TILL ÅRETS LÖPARFEST LÖRDAG 9 OKTOBER

Lördagen den 9 oktober är det dags för 42:a upplagan av ASICS Stockholm Marathon. Första start går klockan 11.00, andra start går kl. 11.10. På den här sidan hittar du all tänkbar information som kan vara bra att veta inför loppet.

Vi gläds åt att deltagartaket för offentliga sammankomster släpps den 29 september! Nu kan vi planera fullt ut för att genomföra årets ASICS Stockholm Marathon enligt ursprungsplanen, och vi kommer att göra det på ett ansvarsfullt sätt för att säkerställa jämna flöden av löpare för att undvika trängsel.

Tänk på – smittsäkerhet

Bidra till ett smittsäkrare evenemang genom att:

 • Hålla avstånd
 • Tvätta och sprita händerna
 • Stanna hemma vid symtom på covid 19
 • Lyssna och följ funktionärers och speakerns uppmaningar

Startbevis

Du får ditt digitala startbevis som inkluderar ditt startnummer i mitten av september. Då hittar du även ditt startnummer i loppets startlista.

Liveresultat under loppet

I år har vi ingen app för liveresultat, men dina nära och kära kommer att kunna följa dina mellantider under loppet via resultatlistan som publiceras här på hemsidan under rubriken ”Resultat 2021” i toppmenyn. Länken kommer att finnas tillgänglig från och med fredagen 8/10, dagen innan loppet.

EXPO I WESTFIELD MALL OF SCANDINAVIA

Du hittar årets ASICS Stockholm Marathon Expo i Westfield Mall of Scandinavia. Alla är välkomna så ta med vänner och kollegor och besök oss!

Ta med ditt startbevis, utskrivet eller i digital form när du hämtar din nummerlapp. Hämtar du åt en vän så måste du ta med den personens startbevis digitalt eller utskrivet. Avsätt gärna lite extra tid på expot för att kunna ta del av erbjudanden från våra samarbetspartners.

Erbjudande! ZETA produktpåse

I år kommer vi inte att arrangera det sedvanliga pastapartyt på Stockholms Stadion, men de första 500 besökarna (per dag) som tar sig till expot för att hämta nummerlappen under måndag, tisdag och onsdag får en kasse med produkter från ZETA. Ladda upp på egen hand med en god pasta dagen innan loppet, recept bifogas i kassen!

Hitta till Expot

– Tvärbana: Solna station: 22A. Går mellan Alvik och Solna station.
– Pendeltåg: Solna station: J36, J38. För mer information besöksl.se.

Den ena entrén når du när du kommer från Solna Station, Tvärbanan och bussar. Den andra entrén ligger intill Friends arena. Båda entréerna ligger på plan 1 – gå ner en trappa till plan 0 där hittar du ASICS Stockholm Marathons Expo intill Cerveras butik – mellan fontänen och Åhléns.

Öppettider

Måndag 4 okt kl. 12.00-21.00
Tisdag 5 okt – Fredag 8 okt kl. 10.00-21.00
Plats: Westfield Mall of Scandinavia, Solna.

Nummerlapparna delas endast ut under dessa tider och kan ej hämtas på andra tider. Om någon av dina uppgifter som finns på startbeviset inte stämmer, vänligen mejla de korrekta uppgifterna till [email protected].

Upplev Expot!

På vårt Expo kan du komma i stämning och ladda upp inför loppet tillsammans med våra partners och sponsorer som är taggade på att ge dig värdefulla tips. Dessa utställare kan du träffa under expoveckan: ASICS, Picadeli, Enervit, Zeta, Flowlife, Nutrinovate – Medistus, Fysioline – Ice Power, Värska, STC, Hand in Hand, Springtime, Runner’s World och Garmin (som står tillsammans med våra farthållare).

ASICS kommer i år att bjuda på en upplevelse, ”Uplifting Minds”, där de erbjuder skotest på löparband. De hjälper dig att köpa din favoritmodell i webshoppen och skorna skickas sedan hem till dig. Det finns inga kläder eller skor till direktförsäljning i butiken, men du kan beställa i deras webshop eller gå till någon av butikerna inne i Westfield Mall of Scandinavia om du behöver något till loppet.

Direktanmälan

Webbanmälan är öppen till och med den 29 september. Där efter kan du som ännu inte har anmält dig till lördagens lopp göra det på Expot, måndag 4 oktober till fredag den 8 oktober. Det går inte att anmäla sig på tävlingsdagen vid starten.

Goodiebagen/klädpåsen

Vid nummerlappsutdelningen får du även en plastpåse samt en självhäftande etikett med ditt startnummer som ska användas om du vill lämna in ombyteskläder på Östermalms IP. Påsen innehåller även produkter från ASICS Stockholm Marathons samarbetspartners.

Nummerlappen

Observera att nummerlappen:
 • Är personlig och får ej överlåtas till någon annan löpare.
 • Skall vara fullt synlig på bröstet under loppet.
 • Har en baksida avsedd för att du skall fylla i ditt namn och telefonnummer till anhörig samt om du medicinerar eller har någon åkomma. Detta underlättar för vår sjukvårdspersonal om du skulle få problem under loppet.

Det kommer att vara mycket folk på Expot efter kl.16 torsdag och fredag. Vi rekommenderar att du kommer tidigt i veckan om du har den möjligheten. Om du inte har möjlighet själv att hämta din nummerlapp så kan du skicka ditt startbevis till en vän som kan hämta nummerlappen på Expot.

Tävlingsregler

ASICS Stockholm Marathon har följande åldersklasser för män och kvinnor: Seniorer (födda 1982–2003), 40 år (1977–1981), 45 år (1972–1976), 50 år (1967–1971), 55 år (1962–1966), 60 år (1957–1961), 65 år (födda 1952-1956), 70 år (1947 -1951), 75 år 1942-1946), 80 år (1941 eller tidigare). Endast löpare födda 2003 eller tidigare får starta i ASICS Stockholm Marathon.

Det är inte tillåtet att delta i ASICS Stockholm Marathon med någon form av anordning på hjul (bortsett från de rullstolar som är anmälda i rullstolsklassen). Det gäller till exempel barnvagnar, babyjoggers, cyklar, joelettes, rullskridskor, rullskidor, inlines, handcyklar och skateboards, förutom några ekipage med specialtillstånd från tävlingsledningen.

Svenska Friidrottsförbundets och Internationella Friidrottsförbundet, World Athletics tävlingsregler gäller.

Tävlingsskor

Löpare som tävlar i skor som inte uppfyller World Athletics krav på ”allmän tillgänglighet” riskerar att i efterhand strykas från resultatlistan. World Athletics lista på godkända skor för landsväg finner du HÄR (uppdaterad 10 september 2021).

EVENEMANGSOMRÅDE

Hitta hit – kollektivt

Tunnelbana och buss är de bästa och mest miljövänliga färdmedlen till starten vid Stadion.

För att komma till starten tar du enklast tunnelbanans röda linje 14 mot Mörby centrum och går av vid Stadion (ca 400 m). SL:s reseplanerare hittar du på sl.se eller i SL-appen.

Lämna bilen hemma eller ställ den på någon av Stockholms infartsparkeringar. Ladda ner parkeringstillståndet som gäller som parkeringsbiljett den 9-10 oktober på de infartsparkeringar som finns markerade på parkeringstillståndet. Här kan du ladda ner tillståndet (pdf).

Endast deltagare på Östermalms IP

Till evenemangsområdet på Östermalms IP kommer endast deltagande löpare att släppas in, för att kunna säkerställa möjligheten att hålla avstånd. Detta gäller även efter målgång. Vi rekommenderar att du i förväg bestämmer en annan återsamlingsplats med dina anhöriga (Östermalms IP brukar i vanliga fall vara samlingspunkten efter loppet). Publik får vistas på Stockholm Stadions läktare under evenemanget.

Klädinlämning på Östermalms IP

Genom att använda plastbagen med den självhäftande bagageetiketten som du får när du hämtar nummerlappen, kan du lämna dina överdragskläder innan start. Efter loppet hämtar du, mot uppvisande av nummerlapp, din plastbag på samma plats som du lämnade den.

Obs! På grund av tidigare restriktioner har vi i år ingen separat värdeinlämning. Undvik att ta med värdesaker till evenemanget. Allt som du önskar lämna under själva loppet lägger du i bagen för överdragskläder.

Omklädning

Seedade elitlöpare med startnummer 1-200 (män och kvinnor) byter om på Stockholms Stadion. Löpare med startnummer 201-4000 byter om på Idrottshögskolan, alldeles bakom Stockholms Stadion. Övriga löpare med startnummer 4001-18000 byter om i omklädningsrummen på Östermalms IP. Omklädningsrummen är öppna kl. 08:00-18:00 den 9 oktober. Lämna inget kvar i omklädningsrummen, använd klädinlämningen på Östermalms IP.

Samling före start

Seedade elitlöpare med startnummer 1-200 samlas på Stockholms Stadion. Övriga löpare med startnummer 201-18000 samlas på Östermalms IP från kl. 09:00. All utgång till startfållorna sker från Östermalms IP och varje startgrupp har en egen startfålla på Lidingövägen.

Klockan 10.00 öppnas ingångarna till start­fållorna på Lidingövägen. Du måste vara i startfållan senast kl. 10:45 om du har startnummer 201-10000 och kl. 10:55 om du har startnummer 10001-18000.

De tre utgångarna från Östermalms IP är tydligt markerade med skyltar med startnummer. Startnummer 201-4000 går ut via grinden direkt mot Lidingövägen. Startnummer 4001-10000 går ut till vänster om den gula byggnaden i ekbacken. Startnummer 10001-18000 går ut via grinden till höger om Futur Pensionshallen, mot Ryttarstadion.

Alla löpare måste vara på plats i sin startfålla senast 15 minuter före respektive starttid. Vid de olika startfållorna finns vätskekontroll på trottoaren på höger sida, mot Östermalms IP, och toaletter på vänster sida av Lidingövägen.

START

Starten sker i två omgångar, kl 11.00 och 11.10, på Lidingövägen utanför Östermalms IP.

Startgrupp 1 – kl. 11.00

 • Seedade elitlöpare, startnummer 1–200
 • Startnummer 201-2000
 • Startnummer 2001–4000 (rullstolsåkare till vänster i denna grupp)
 • Startnummer 4001-6000
 • Startnummer 6001-8000
 • Startnummer 8001-10000

Startgrupp 2 – kl. 11.10

 • Startnummer 10001-12000
 • Startnummer 12001-14000
 • Startnummer 14001-16000
 • Startnummer 16001-18000

Du hittar ditt startnummer i loppets startlista från mitten av september. Obs! Det kommer att vara trångt de första kilometerna, så ta det lugnt i början.

BANAN

Banan är 42 195 meter lång, och kontrollmätt enligt de regler som Svenska Friidrotts­förbundet och Internationella friidrottsförbundet fastställt. Kontrollmätningen är utförd under augusti/september av förbundets internationella banmätare Mikael Hill från Stockholm. Varje kilometer är markerad med en tydlig skylt.

Löpare måste följa anvisningar från poliser, funktionärer och avsedda avspärrningar längs banan. Och av säkerhetsskäl är det absolut förbjudet att ha följecyklist eller att åka rullskridskor/inlines i loppet. Gåstavar är inte heller tillåtna.

Mellantider

Vid 5 km, 10 km, 15 km, 20 km, 21,1 km (halva loppet), 25 km, 30 km, 35 km och 40 km finns tidsdisplayer utsatta på höger eller vänster sida av gatan så att du kan kontrollera din passertid. Notera att klockorna startas efter första starttiden kl. 11:00, dvs. startade du vid andra starten kl. 11:10 får du dra av 10 minuter från tiden som visas på klockorna.

Vid dessa passeringar noteras dina mellantider som sedan finns i resultatlistan här på hemsidan. Mellantiderna finns också på det diplom som du kan ladda ned från Internet efter loppet.

Garmins farthållare

Är du osäker på vilket tempo du ska hålla under loppet? I så fall hjälper Garmins farthållare dig att hitta rätt fart. Häng på någon av de erfarna maratonlöpare som springer loppet i ett jämnt tempo med en sluttid från 3 till 5:45 timmar.

Farthållarna springer i tempo som ger följande sluttider beräknade på ”brutto-tiden”, alltså från startskottet för respektive gruppstart till passering över mål­­linjen med följande sluttid:

 • 3.00: grå flagga (startnummer 2001-4000)
 • 3.15: orange flagga (startnummer 4001-8000)
 • 3.30: röd flagga (startnummer 4001-10000)
 • 3.45: grön flagga (startnummer 6001-12000)
 • 4.00: gul flagga (startnummer 6001-12000)
 • 4.15: vit flagga (startnummer 8001-14000)
 • 4.30: blå flagga (startnummer 10001-18000)
 • 4.45: rosa flagga (startnummer 10001-18000)
 • 5.00: svart flagga (startnummer 12001-18000)
 • 5.15: lila flagga (startnummer 14001-18000)
 • 5.30: brun flagga (startnummer 16001-18000)
 • 5.45: ljusgrön flagga (startnummer 16001-18000)

Flaggan som farthållaren har fäst på ryggen anger vilken sluttid den springer mot. På ryggen har den en nummerlapp som anger starttiden.
I farthållarnas monter på ASICS Stockholm Marathon Expo du hämta farthållarband som hjälper dig att hålla km-tiderna. I montern träffar du även några av farthållarna och kan ställa frågor till dem.

Maxtid och stopptider

Maxtiden är 6,5 timmar enligt tillstånd från Polismyndigheten. Längs banan finns tre kontroller med ”stopptider” som löparna måste passera före den utsatta tiden för att få fortsätta loppet:

 • 21,1 km – Djurgårdsvägen senast kl 14.25.
 • 27 km – Söder Mälarstrand senast kl 15.20.
 • 32 km – Ringvägen senast kl 16.05.
 • Målet på Stockholms Stadion stängs kl 17.40.

Dessa stopptider gäller oavsett när du passerade startlinjen.

Brutet lopp

Tvingas du bryta så kan du få transport från närmaste vätskekontroll. Löpare som inte klarar maxtiden vid någon av de tre stopptiderna skjutsas också tillbaka till en plats nära Stadion/Östermalms IP.

LÖPARSERVICE I VÄRLDSKLASS

Längs banan bjuder ASICS Stockholm Marathon på unik löparservice i världsklass.

Vätskekontroller

Totalt har vi 17 vätskekontroller. Vid vätskekontrollerna efter 2,5 km (Karlbergsvägen), 17,3 km (Sjöhistoriska Muséet) och 31,3 km (Hornsgatan) serveras endast vatten. Vid samtliga övriga vätskekontroller serveras sportdrycken Enervit G Sport med orange på de första borden. På borden längre fram serveras vatten. Läs mer om Enervit G Sport.

Muggarna som används vid vätskekontrollerna är bioware och kommer att samlas ihop och efter loppet tas om hand av Sortera. Efter varje vätskekontroll finns sopkärl uppsatta. Var vänlig och kasta muggarna i dessa kärl.

Energikontroller

Totalt har vi 13 passeringar vid energikontroller. Här finns det ätbart, drickbart, salt och sött om vart annat för att hjälpa dig hela vägen in i mål.

 • 9,6 km – Klara Mälarstrand – Kaffe
 • 10,9 km – Strömgatan – Bananer
 • 19,1 km – Manilla Skolan – Bananer
 • 21,4 km – Djurgårdsvägen/Skansen – Saltgurka
 • 24,4 km – Skeppsbron/Slottsbacken – Simply Cola
 • 26,6 km – Söder Mälarstrand/Pustegränd – Enervit Gel
 • 29,0 km – Folkungagatan – Bananer
 • 31,6 km – Hornsgatan – Äppelbitar
 • 32,5 km – Lundagatan/Kristinehofsgatan – Buljong
 • 34,5 km – Görwellsgatan/Rålambshovsleden – Red Bull
 • 34,7 km – Rålambshovsleden – Bananer
 • 36,9 km – Klara Mälarstrand – Red Bull Simply Cola
 • 38,2 km – Strömgatan – Bananer

Boka din personliga langningsservice

Under ASICS Stockholm Marathon 2021 så erbjuder Enervit en langningsservice med tre langningsstationer där vi serverar vår populära Liquid samt Carbo-tablets. I paketet ingår även före- och efterprodukter i form av Pre Sport och Recovery Drink.

 • Langningstation 1 Stadshuset 9 km
 • Langningstation 2 Manillavägen 19 km:
 • Langningstation 3 Stadshuset 36,4 km:

Du hämtar ut ditt langningspaket i Enervits monter på expot i Westfield Mall of Scandinavia. Boka din langningservice här

Peppen längs banan

Att springa en mara är verkligen en prestation utöver det vanliga och så är även peppen som vi och Stockholmarna bjuder på. Vi bjuder på allt från blåsorkester, DJ:s, liveband och hejarklackar.

Toaletter

Det finns toaletter vid Östermalms IP, vid startfållorna på Lidingövägen och i anslutning till varje vätskekontroll på banan.

Medicinsk service

ASICS Stockholm Marathon är årets kraftprov, så gå ut försiktigt. 42 195 meter är en krävande distans och det gäller att ha krafter kvar till sista milen. Läkare och sjukvårdspersonal finns vid vätskekontroller samt vid starten och målet. Läkare har rätt att plocka av skadade eller utmattade löpare från banan.

Ta det lugnt! Och ställ inte upp om du inte är hundraprocentigt frisk. Och kom ihåg att det inte är någon skam att bryta om du är trött. Är du osäker på om du ska starta, prata gärna med representanter från vårt medicinska team som finns på ASICS Stockholm Marathon Expo under fredagen alternativt vid sjukvårdstälten på Östermalms IP under lördagen.

MÅL & MÅLSERVICE

Stockholms Stadion

Direkt efter målgång, på Stockholms Stadion, får du din fina välförtjänta medalj. Och direkt utanför Klocktornet på Stadion en vattenflaska från Värska. Alla fullföljande löpare kan efter loppet ladda hem sitt diplom från hemsidan för ASICS Stockholm Marathon. Hederspriser till de bästa manliga och kvinnliga löparna delas ut på Stockholms Stadion direkt efter loppet. Dessutom får de tre främsta i varje åldersklass 40 år och uppåt ett fint pris som skickas ut efter loppet.

Östermalms IP

Efter målgången fortsätter du till Östermalms IP (300 meter) där du får din ASICS Stockholm Marathon 2021 finishertröja. Resultatservice har du i anslutning till finisher utdelningen.

När du hämtat din t-shirt bjuds du på vatten, läsk, snacks, kaffe och bulle, frukt, Red Bull och Enervit Recovery Bar för att fylla på energidepåerna igen.

Fotvård och massage

Före och efter loppet erbjuder Axelsons Gymnastiska Institut fotvård och efter loppet svarar Axelsons för massage på Östermalms IP.

Resultat

Hemsida

Mellantider och de preliminära resultaten finns att hitta på www.stockholmmarathon.se under loppet. Den officiella resultatlistan publiceras drygt en vecka efter loppet.

Virtuellt lopp

Du som är anmäld till ASICS Stockholm Marathon men inte har möjlighet att resa till Stockholm den 9 oktober kommer att kunna springa där du befinner dig. Registrera ditt resultat via vår app när du vill under 9-10 oktober. HÄR (klick!) kan du läsa mer om hur du laddar ner appen och genomför ditt virtuella lopp. Efter genomfört lopp skickar vi ut medalj och finisher t-shirt (vi har endast möjlighet att göra utskick till adresser i Sverige).

TV-sändning

ASICS Stockholm Marathon direktsänds i TV 4 mellan kl. 11.00 och 14.30.

SORTERA – ETT HÅLLBART SAMARBETE!

Vi är otroligt stolta över vårt samarbete med Sortera som kort innebär att du slänger och vi sorterar. Allt skräp slängs på ett och samma ställe, oavsett om det är containers eller sopkärl, i evenemangsområdet eller längs banan. Och efter evenemanget hämtas detta upp av Sortera som tar det för sortering och vidare hantering i sina anläggningar. Tack för att du alltid letar efter Sorteras gröna sopkärl eller containrar när du ska slänga något. Det underlättar vår städning och du är en viktig del i vårt hållbara samarbete med Sortera. Läs mer om Sorteras verksamhet här.

INFORMATION

Har du några frågor inför ASICS Stockholm Marathon så kontakta gärna oss på tel 08-545 664 40 eller [email protected].

Loppet är sanktionerat av AIMS (Association of International Marathons and Road Races) och av Svenska Friidrottsförbundet.

Privacy Settings
Youtube
Vimeo
Google Maps