SANNAS TANKAR & TIPS

Morgonkollen – rutinen som kroppen kommer tacka dig för

För snart fyra år sedan slog det mig att jag längtade efter att bli rörligare. Min kropp stretade ofta emot på morgonen när jag klev ur sängen. Stela vader, ömma fötter och lite öm rygg hörde till vanligheten. Skulle det verkligen behöva vara så?

Min första tanke var att jag behövde massage eller kanske någon annan kroppsbehandling. Eller skulle jag börja yoga? Hitta en kurs eller en studio? De alternativen stressade mig eftersom jag känner att tiden ofta är tillräckligt knapp för att jag ska ha svårt att passa in löpningen och löpfysen. Hur skulle jag då ha tid att pressa in ytterligare timmar hemifrån? Nej, jag behövde en lösa det på ett smidigare och mer hållbart sätt.

Så, jag bestämde mig för att det var dags att införa en ny vana. En lätt investering i mig och min kropp som skulle kosta mig 15 minuter om dagen. Totalt!

Min ”morning check-up”
Jag ställde alltså klockan på 15 minuter tidigare än vad jag vanligtvis gör, vilket i mitt fall betyder 5.45. Tog med mig kaffekoppen till yogamattan, ställde timern på mobilen på 15 minuter och började känna efter. Andetag, djupa ner i magen, rotationer av leder, fot, knä höft och så vidare. Stretch av vader, kanske några utfall för att aktivera lårets muskler, eller vissa dagar solhälsningar om och om igen. Sällan ser den ena dagens upplägg ut som den andra.

Efter två veckor av att nitiskt ta mig till mattan satt den där, vanan. Efter ytterligare några veckor kände jag resultatet, jo det ger faktiskt något att dutta 15 minuter varje dag. Jag kände att jag blev mer och mer medveten om min kropps behov, att om jag sträcker ut min höftböjare så får jag igång cirkulationen kring min höft och min rygg och hållningen mår bättre. Jag upptäckte att mina fötter var sanslöst stela men genom att sitta en stund med tårna invikta i en fotstretch så skapade jag lättnad i både fot, häl och vadmuskler. Jag upptäckte också att det var läge att börja smörja in fötterna (enkel fotvård kommer man långt med).

Men en av de absolut bästa upptäckterna var insikten om att jag kan om jag vill. Vill jag skapa nya vanor så är det upp till mig, vill jag ha en rörligare kropp så får jag se till att hitta den form som passar mig.

Så veckans tips från mig till dig är: prova en ”morning check-up”, skapa din egna vana och rutin. Din kropp kommer att tacka dig!

Coach Sanna

Att välja löpskor – och träna barfota för fötternas skull

Löpning är ju den fria, härliga idrotten som inte kräver någon utrustning…. Eller? Visst finns det löpare som nöjer sig med att springa barfota i ett par enkla shorts, men det gäller inte för de flesta.

Jag tycker att om det är något du ska satsa på som löpare så är det skorna, för det är trots allt de där köttklumparna längst ner på benen som får ta en hel del av belastningen under alla kilometrar vi springer. Vilken typ av skor man föredrar är individuellt. Som tur är finns det välutbildad personal i både specifika löpbutiker och på de stora kedjorna som kan hjälpa dig att hitta en modell som passar just dig.

Varva mellan flera par
Jag tycker att det är bra att ha två (eller i vissa fall flera) par skor att varva mellan. En sko för intervallpass och kortare distanser (ofta en lättare sko med mindre dämpning) där foten får aktiveras och du får en bra kontakt med underlaget. Den andra skon kan vara lite mer dämpad och ge foten ett stöd så att du upplever den snällare mot kroppen under längre distanser, långpass eller när du känner dig lite trött och sliten.

Ett annat tips är att träna barfota då och då. Ta av dig skorna och varva ned med 5-10 minuter lätt jogg på en gräsmatta. Det gör underverk för fotmusklerna!

Det gäller att ta hand om fötterna också. Smörj in dem ofta så att du slipper förhårdnader och skav. Massera och stretcha tårna och resten av fötterna för att hålla dem starka och alerta. Fötterna först. Heja! 

Coach Sanna

 

2020 – året då det händer!

Vem springer egentligen ett maraton? 42 195 meter… Det är ju jättelångt! Ja det är det verkligen, att genomföra ett maraton är en stor prestation. Att under en tid bygga upp och förbereda sin kropp på bästa möjliga sätt för att ta sig i mål på maraton är ett fantastiskt bra sätt att bli medveten om sin egen hälsa.

Om du funderar på om du ska anmäla dig eller inte, oavsett om det är för första gången, en comeback eller för att öka på medaljförrådet, så säger jag: Kör! Vi kommer att ha det trevligt, både under loppet och på vägen dit.

 

Det är ungefär 27 veckor kvar till start och vi har gott om tid att träna, men varför vänta? Låt oss dra igång träningen så snart som möjligt för att vara mer förberedda och starkare än någonsin. Det som är fint med att starta i tid är att vi kan förbereda oss grundligt, öka successivt, bygga och förbättra vår grundhälsa under vägens gång.

Som tränare tycker jag att det är viktigt med målsättningar – och ASICS Stockholm Marathon är ju ett väldigt tydligt mål. Men målsättningen blir realistisk först när den stämmer överens med förutsättningarna, det vill säga skade- och sjukdomshistorik, hur mycket tid du kan lägga på träningen och hur stor lust du känner inför målet. Får du dessa bitar att mer eller mindre ge grönt ljus så ser jag inga hinder till att köra igång.

Hur ska du starta då? Det finns ett superbra sätt, börja spring! Avsätt tid för löpning så att det står i relation till dina mål, träna kompletterande träning (fysträning) för att hålla skador borta och behåll lusten genom att göra annat som du också gillar, både i träningsväg och i övriga livet.

Ses vi på startlinjen?

Coach Sanna

Privacy Settings
Youtube
Vimeo
Google Maps