Vecka 20 | Löpcoachen Lisa Beskow (tidigare elitlöpare på Sverigenivå) tipsar om tröskelintervaller som passar perfekt i maratonlöparens träningsupplägg.

Ett tröskelpass syftar till att förbättra uthålligheten, något du har nytta av oavsett vilka distanser du siktar på – eller vilken nivå du tränar på. Alla, från den vassaste elitlöparen till nybörjaren, har glädje och nytta av att hitta sin tröskelfart och sedan träna för att förbättra den.

Tröskellöpning handlar om att springa i den fart som är din högsta möjliga över längre distanser. Håller du din tröskelfart så klarar kroppen av att förbränna de ”trötthetsämnen” (till exempel mjölksyra) som bildas vid löpning, men springer du för fort stumnar du snabbt.

Genom att träna kring just den farten kan du på sikt förskjuta tröskeln så att du vid en högre fart än tidigare klarar av att transportera bort eller förbränna trötthetsämnena. Du blir helt enkelt inte lika trött vid en given fart, vilket kan benämnas som att uthålligheten har förbättrats. Din tröskelfart har blivit snabbare.

Följ Lisa på Instagram @lisa.beskow

HITTA DIN TRÖSKELFART

Om du har ett relativt nytt personbästa på 10 kilometer kan du använda det tempot som utgångspunkt. Översätter du ditt personbästa till minuter per kilometer så brukar det vara ungefär samma tempo som din tröskelfart. Här hittar du fler tips på hur du hittar rätt tempo.

PASSUPPLÄGG

Värm upp med 5-10 minuter lugn jogg innan du drar igång med dina tröskelintervaller. Välj sedan nivå 1 eller 2 beroende på din träningsbakgrund.

Nivå 1: 4 x 6 minuter i tröskelfart med 2 minuter joggvila mellan intervallerna.

Nivå 2: 3 x 10 minuter i tröskelfart med 2 minuter joggvila mellan intervallerna. Du är redo för den här nivån när du känner dig bekväm med att springa 4 x 6 minuter i tröskelfart.

Varva ner efter passet med några minuters lugn jogg.

Lycka till!

TILLBAKA TILL VECKANS MARAPASS
OM ASICS STOCKHOLM MARATHON 2021