Anna Winther är egentligen en hängiven bergsklättrare sedan 25 år tillbaka. Nu laddar hon för en helt annan utmaning. Den 1 juni springer hon sitt första maraton på ASICS Stockholm Marathon.

– Jag anmälde mig redan i somras efter att ha blivit grymt inspirerad av min svägerska som bland många andra lopp även sprang en mara. Tidigare har jag tänkt att jag skulle springa ett maraton innan jag fyllde 50 – men nu blir det samma år som jag fyller 45.

Anna som är inredare och designstrateg på egna företaget Studio Laaw började löpträna för cirka 10 år sedan som konditionsträning och blev taggad av den snabba utvecklingskurvan.

– När man börjar springa så går det ju rätt snabbt att bli bättre. Och jag går verkligen igång på det mätbara. Jag springer alltid med klocka och kollar distans eller tid. Jag gillar att känna att det finns utvecklingspotential och pushar gärna lite extra från gång till gång.

Har du sprungit några lopp tidigare?
– Ja, två Ramboll Stockholm Halvmarathon och två Tjejmilen 21 K (halvmara även det). Sedan har jag sprungit några millopp också, bland annat ASICS Premiärmilen. Jag kanske tar den i år också, men har inte bestämt mig helt.

Hur har du lagt upp din träning?
– Jag följer Anders Szalkais träningsprogram – så det blir löpträning 3-4 gånger i veckan. Sen fick jag ett medlemskap i TSM Running av min man i födelsedagspresent. Utöver löpningen blir det lite styrketräning – men det är faktiskt mest bara löpning som gäller. Klättringen tror jag att jag tar upp igen efter maran.

Vad tycker du om TSM Running?
– Jag kände mig först lite tveksam till att springa i grupp, men nu är det jättekul. Man hittar nya vänner och inspirerande människor att prata med under rundorna. Tack vare TSM har jag en tydligare plan med långpassen och det är jag jätteglad för – tror att de hade blivit ganska tungt att springa långpassen ensam.

Du har två små barn, 3 och 6 år – är det svårt att få tid för träning?
– Både min man och jag prioriterar träning – vi ser till att hjälpa varandra att få loss tid för träning. Ibland tränar jag på morgonen eller på lunchen, men allra oftast blir det på kvällstid. Eftersom vi både tycker att träningen är viktig så är det inga problem.

Har du några favoritskor?
– Ja, ASICS Gel Nimbus. Jag har haft problem med hälsporre – men de här funkar jättebra. Jag springer med dem även nu när det är halt och isigt. Det funkar. Men jag har köpt lösa dubbar så att jag kan dubba dem själv om jag tycker att det behövs.

Hur känner du inför att springa maran?
– Det känns spännande. Och träningen hittills har känts så pass bra så jag tror att jag fixar det. Målet är att jag ska ta mig runt på 4.30 – kommer jag in under det så blir jag superglad.