DELTAGARINFORMATION 2023

Senast uppdaterad: 2023-05-10.

VÄLKOMMEN TILL ÅRETS LÖPARFEST LÖRDAG 3 juni

Lördagen den 3 juni är det dags för 44:e upplagan av adidas Stockholm Marathon. Första start går klockan 12.00, andra start går kl. 12.10. Här nedan hittar du all tänkbar information som kan vara bra att veta inför loppet.

adidas Stockholm Marathon Expo i FuturPensionHallen

Nummerlapp, goodiebag och utställare 

Välkommen att uppleva den härliga löparstämningen och hämta din goodiebag och nummerlapp på adidas Stockholm Marathon Expo. Ta med ditt startbevis, utskrivet eller i digital form när du hämtar din nummerlapp. Hämtar du åt en vän så måste du ta med den personens startbevis digitalt eller utskrivet. Visste du att Expot är öppet för allmänheten? Det går alltså bra att ta med familj, vänner och kollegor och njuta av Expostämningen.
Avsätt gärna extra tid på expot för att kunna ta del av erbjudanden från våra samarbetspartners, lyssna på vårt scenprogram och ta en fika.
Och du, har du ett barn som ska springa Mini Marathon den 4 juni så kan ni hämta barnets nummerlapp och T-shirt på Expot. Du som hämtar din nummerlapp på fredagen kan även besöka Zeta Pastaparty på Stadion mellan kl.12-20. Läs mer om Expot här.

Öppettider:
Torsdag 1 juni kl. 15-20
Fredag 2 juni kl. 10-20
Lördag 3 juni kl. 8-11

Plats: FuturPensionHallen, Östermalms Idrottsplats.
Är du i behov av en Taxi efter loppet? Det är svårt för Taxi att ta sig fram p.g.a vägavstängningar. Lättaste sättet är att ta sig till Storängsvägen, vändplan och beställa en Stockholm Taxi, telefon 08-6120000.

Nummerlapparna delas endast ut under denna tid och kan ej hämtas på andra tider. Om någon av dina uppgifter som finns på startbeviset inte stämmer, vänligen mejla de korrekta uppgifterna till [email protected].

Vid nummerlappsutdelningen får du din nummerlapp och en stor plastpåse samt en självhäftande etikett med ditt startnummer som ska användas om du vill lämna in ombyteskläder och värdesaker på Östermalms IP. Påsen innehåller även produkter från adidas Stockholm Marathons samarbetspartners.

Observera att nummerlappen:
• Är personlig och får ej överlåtas till någon annan löpare.
• Skall vara fullt synlig på bröstet under loppet.
• Har en bokstav – A, B, C, D, E, F, G, H eller J – som anger vilken startgrupp du tillhör.
• Har en baksida avsedd för att du skall fylla i ditt namn och telefonnummer till anhörig samt om du medicinerar eller har någon åkomma. Detta underlättar för vår sjukvårdspersonal om du skulle få problem under loppet.
• På nummerlappens baksida sitter även tidtagningschipet, var noga med att inte skada chipet med säkerhetsnålarna eller med något annat.

Det kommer att vara mycket folk på Expot torsdag och fredag efter kl.16 samt lördag efter kl.10. Vi rekommenderar att du kommer dagtid, torsdag eller fredag för att slippa stå i kö. Kontakta oss ifall du behöver mer information.

Hitta hit – kollektivt

Tunnelbana och buss är det bästa och mest miljövänliga färdmedlen både till adidas Stockholm Marathon Expot och till starten vid Stadion. Ett annat miljövänligt och skönt sätt att ta sig hit är med cykel och det går bra att ställa cykeln utanför Expot. (ej lördag)

För att komma till Expot och till starten tar du enklast tunnelbanans röda linje 14 mot Mörby centrum och går av vid Stadion (ca 400 m). SL:s reseplanerare hittar du på sl.se eller i SLs app.

Lämna bilen hemma eller ställ den på någon av Stockholms infartsparkeringar. Här kan du ladda ner ett parkeringstillstånd som gäller som parkeringsbiljett den 3-4 juni 2023 på de infartsparkeringar som finns markerade på parkeringstillståndet. Ladda ner tillståndet här.

Zeta pastaparty på Stadion

Som vanligt hjälper vi dig att ladda batterierna ordentligt inför lördagens lopp. Häng med när ZETA bjuder upp till kolhydratladdning på Stadion. Vi bjuder på pasta och dryck och skön underhållning från scenen vid Marathonporten. Zeta pastaparty är öppet 12:00-20:00 fredagen den 2 juni. Hämtar du ut nummerlappen på torsdag och fredagen får du även pastabiljetten, följ kartan på baksidan av biljetten.

Tävlingsregler

adidas Stockholm Marathon har följande åldersklasser för män respektive kvinnor. Det finns också en klass för dem som definierar sig med annan könstillhörighet: Seniorer (födda 1984-2005), 40 år (1979-1983), 45 år (1974-1978), 50 år (1969-1973), 55 år (1964-1968), 60 år (1959-1963), 65 år (födda 1954-1958), 70 år (1949-1953), 75 år 1944-1948), 80 år (1943 eller tidigare).
Endast löpare födda 2005 eller tidigare får starta i adidas Stockholm Marathon.
Det är inte tillåtet att delta i adidas Stockholm Marathon med någon form av anordning på hjul (bortsett från de som är anmälda i rullstolsklassen). Det gäller till exempel barnvagnar, babyjoggers, cyklar, joelettes, rullskridskor, rullskidor, inlines, handcyklar och skateboards, förutom några ekipage med specialtillstånd från tävlingsledningen.
Svenska Friidrottsförbundets och Internationella Friidrottsförbundet, WA:s tävlingsregler gäller.
Löpare måste följa anvisningar från poliser och funktionärer. Av säkerhetsskäl är det absolut förbjudet att ha följecyklist eller att åka rullskridskor/inlines i loppet. Gåstavar är inte heller tillåtna.

Tävlingsskor

Elitlöpare som tävlar i skor som inte uppfyller World Athletics krav på ”allmän tillgänglighet” riskerar att i efterhand strykas från resultatlistan. World Athletics lista på godkända skor för landsväg hittar du här.

EVENEMANGSOMRÅDE

Klädinlämning på Östermalms IP

Genom att använda påsen med den självhäftande bagageetiketten som du får när du hämtar nummerlappen, kan du lämna dina överdragskläder och värdesaker innan start. Din väska ska läggas i den anvisade påsen för klädinlämningen. Endast påsar tas emot – inte enbart väskor och ingen ”garderob” för någon annan än deltagaren själv.
Efter loppet hämtar du, mot uppvisande av nummerlapp, din bag på samma plats som du lämnade den.
Undvik att ta med dig värdesaker till evenemanget.
Bagen med dina personliga tillhörigheter skall lämnas in senast 11.00.

Omklädning

Seedade elitlöpare (män och kvinnor) i startgrupp A byter om på Stockholms Stadion. Löpare i startgrupp B byter om på Idrottshögskolan, alldeles bakom Stockholms Stadion. Övriga manliga och kvinnliga löpare i start-grupperna C – J byter om i omklädningsrummen på Östermalms IP. Omklädningsrummen är öppna kl. 09:00-19:00 den 3 juni. Lämna inget kvar i omklädningsrummen, använd klädinlämningen.

Samling före start

Seedade elitlöpare (startgrupp A) samlas på Stockholms Stadion. Övriga löpare (startgrupperna B, C, D, E, F, G, H, J) samlas på Östermalms IP från kl. 09:00. All utgång till startfållorna sker från Östermalms IP och varje startgrupp har en egen startfålla på Lidingövägen.

Klockan 11.00 öppnas ingångarna till startfållorna på Lidingövägen. Du måste vara i startfållan senast kl. 11:45 för startgrupperna A, B, C, D, E och kl. 11:55 för startgrupperna F, G, H och J.

De tre utgångarna från Östermalms IP är tydligt markerade med skyltar med startgruppernas bokstavsbeteckningar. Startgrupperna B och C går ut via grinden direkt mot Lidingövägen. Startgrupp D och E går ut till vänster om den gula byggnaden i ekbacken. Startgrupperna F, G, H och J går ut via grinden till höger om FuturPensionhallen, mot Ryttarstadion.

Alla löpare måste vara på plats i sin startfålla senast 15 minuter före respektive starttid. Vid de olika startfållorna finns vätskekontroll på trottoaren på höger sida, mot Östermalms IP, och toaletter på vänster sida av Lidingövägen.

STARTEN

Starten sker i två omgångar, kl 12.00 och 12.10, på Lidingövägen utanför Östermalms IP.

Startgrupp 1 – kl. 12.00
• Startgrupp A: Seedade elitlöpare, startnummer 1–300
• Startgrupp B: Startnummer 301–1500 (rullstolsåkare till vänster i denna grupp)
• Startgrupp C: Startnummer 1501-4000
• Startgrupp D: Startnummer 4001-7000
• Startgrupp E: Startnummer 7001-10000

Startgrupp 2 – kl. 12.10
• Startgrupp F: Startnummer 10001-13000
• Startgrupp G: Startnummer 13001-16000
• Startgrupp H: Startnummer 16001-19000
• Startgrupp J: Startnummer 19001 och högre

Du hittar ditt startnummer i loppets startlista.
Obs! Det kommer att vara trångt de första kilometerna, så ta det lugnt i början.

BANAN

Banan är 42 195 meter lång, och kontrollmätt enligt de regler som Svenska Friidrottsförbundet och Internationella friidrottsförbundet fastställt. Kontrollmätningen är utförd under maj 2023 av förbundets-banmätare Mikael Hill från Stockholm. Varje km är markerad med en tydlig skylt.

Dynamisk karta
GPX-fil till GPS-klocka

Löpare måste följa anvisningar från poliser, funktionärer och avsedda avspärrningar längs banan. Och av säkerhetsskäl är det absolut förbjudet att ha följecyklist eller att åka rullskridskor/inlines i loppet. Gåstavar är inte heller tillåtna.

Mellantider

Vid 5 km, 10 km, 15 km, 20 km, 21,1 km (halva loppet), 25 km, 30 km, 35 km och 40 km finns tidsdisplayer utsatta på höger eller vänster sida av gatan så att du kan kontrollera din passertid. Notera att klockorna startas efter första starttiden kl. 12:00, dvs. startade du vid andra starten kl. 12:10 får du dra av 10 minuter från tiden som visas på klockorna.

Vid dessa passeringar noteras dina mellantider som sedan finns i resultatlistan här på hemsidan. Mellantiderna finns också på det diplom som du kan ladda ned från Internet efter loppet.

Farthållare

Är du osäker på vilket tempo du ska hålla under loppet? I så fall hjälper Garmins farthållare dig att hitta rätt fart. Häng på någon av de erfarna maratonlöpare som springer loppet i ett jämnt tempo med en sluttid från 3 timmar till 5 timmar och 45 minuter.

Farthållarna springer i tempo som ger följande sluttider beräknade på ”brutto-tiden”, alltså från startskottet för respektive gruppstart till passering över mållinjen med:

• 3.00 (sluttid): svart flagga (startgrupp B, C)
• 3.15 (sluttid): röd flagga (startgrupp C, D)
• 3.30 (sluttid): grå flagga (startgrupp C, D, E)
• 3.45 (sluttid): orange flagga (startgrupp D, E, F)
• 4.00 (sluttid): vit flagga (startgrupp E, F, G)
• 4.15 (sluttid): gul flagga (startgrupp F, G, H)
• 4.30 (sluttid): svart flagga (startgrupp F, G, H)
• 4.45 (sluttid): röd flagga (startgrupp G, H, J)
• 5.00 (sluttid): grå flagga (startgrupp G, H, J)
• 5.15 (sluttid): orange flagga (startgrupp H, J)
• 5.30 (sluttid): vit flagga (startgrupp J)
• 5.45 (sluttid): gul flagga (startgrupp J)
Flaggan som farthållaren har fäst på ryggen anger vilken sluttid den springer mot och på ryggen en nummerlapp som anger starttiden.
I farthållarnas monter på adidas Stockholm Marathon Expo du hämta farthållarband som hjälper dig att hålla km-tiderna.

Maxtid och stopptider

Maxtiden är 6,5 timmar enligt tillstånd från Polismyndigheten. Längs banan finns fyra kontroller med ”stopptider” som löparna måste passera före den utsatta tiden för att få fortsätta loppet:
• 21,1 km – Djurgårdsvägen senast kl 15.25.
• 27 km – Rosenlundsgatan senast kl 16.20.
• 32 km – Scheelegatan senast kl 17.05.
• 36 km – Vasabron senast kl 17.45.
• Målet på Stockholms Stadion stängs kl 18.40.

Dessa stopptider gäller oavsett när du passerade startlinjen.

Brutet lopp

Tvingas du bryta så kan du få transport från närmaste vätskekontroll. Löpare som inte klarar maxtiden vid någon av de tre stopptiderna skjutsas också  tillbaka till en plats nära Stadion/Östermalms IP.
Du kan också åka T-banan tillbaka till Stadion om du har med dig ett SL accesskort, betalkort eller din mobiltelefon så att du kan köpa en SL biljett om du har ett mobilt bank id.

Löparservice i världsklass

Längs banan bjuder adidas Stockholm Marathon på unik löparservice i världsklass.

VÄTSKEKONTROLLER

Totalt har vi 17 vätskekontroller. Vid vätskekontrollerna 1, 3, 12, 14 och 16 serveras endast vatten. Vid samtliga övriga vätskekontroller serveras även sportdrycken Enervit G Sport med orange smak på de första borden. På borden längre fram serveras vatten.

• 3,8 km – Torsgatan
• 5,5 km – Fleminggatan
• 7,2 km – Stadshuset
• 9,5 km – Skeppsbron
• 12 km – Karlaplan
• 13,7 km – Valhallavägen
• 16,3 km – Djurgårdsbrunnsvägen
• 18,2 km – Manillavägen
• 21 km – Nordiska Museet
• 23,3 km – Skeppsbron
• 26 km – Magnus Ladulåsgatan
• 28,4 km – Varvsgatan
• 30,6 km – Rålambshovsparken
• 32,7 km – Fleminggatan
• 34,5 km – Torsgatan
• 37,4 km – Skeppsbron
• 40 km – Karlaplan

Muggarna som används vid vätskekontrollerna är bioware och kommer att samlas ihop och efter loppet tas om hand av Sortera. Efter varje vätskekontroll finns stora Sortera säckar uppsatta. Var vänlig och kasta muggarna i dessa säckar.

ENERGIKONTROLLER

Totalt har vi 12 passeringar vid energikontroller. Här finns det ätbart, drickbart, salt och sött om vart annat för att hjälpa dig hela vägen in i mål. Energikontroller placeras strax innan en vätskekontroll.

• 9,5 km – Skeppsbron – Simply Cola
• 13,7 km – Valhallavägen – Bananer
• 18,2 km – Manillavägen – Bananer
• 21 km – Nordiska Museet – Saltgurka
• 23,3 km – Skeppsbron – Simply Cola
• 26 km – Magnus Ladulåsgatan – Enervit gel, colasmak
• 27,5 km – Hornsgatan – Äppelbitar
• 28,4 km – Varvsgatan – Bananer
• 30,6 km – Rålambshovsparken – RedBull
• 32,7 km – Fleminggatan – Buljong
• 34,5 km – Torsgatan – Bananer
• 37,4 km – Skeppsbron – Kaffe

Boka din personliga langningsservice

Under adidas Stockholm Marathon 2023 så erbjuder Enervit en langningsservice med tre langningsstationer där vi serverar vår populära Liquid samt Carbo-tablets. I paketet ingår även före- och efterprodukter i form av Pre Sport och Recovery Drink.

• Langningstation 1 Munkbroleden 8,4 km
• Langningstation 2 Manillaskolan 18 km
• Langningstation 3 Munkbroleden 36,4 km

Du hämtar ut ditt langningspaket i Enervits monter på expot i FuturPensionhallen. Boka din langingservice här.

DUSCHSTATIONER

Det finns svalkande duschar längs banan. Ångtvättbilen svarar för duschstationer som finns mellan vätskekontrollerna.

Peppen längs banan

Att springa en mara är verkligen en prestation utöver det vanliga och så är även peppen som vi och Stockholmarna bjuder på. Vi bjuder på allt från blåsorkester, dj:s, liveband och hejarklackar. Allt för att du skall orka hela 42 195 meter.

TOALETTER

Det finns toaletter vid Östermalms IP, vid startfållorna på Lidingövägen och i anslutning till varje vätskekontroll på banan.

Medicinsk service

adidas Stockholm Marathon är årets kraftprov, så gå ut försiktigt. 42 195 meter är en krävande distans och det gäller att ha krafter kvar till sista milen. Sjukvårdspersonal finns vid de flesta vätskekontrollerna på banan samt vid starten och målet. Läkare har rätt att plocka av skadade eller utmattade löpare från banan.

Ta det lugnt! Och ställ inte upp om du inte är hundraprocentigt frisk. Och kom ihåg att det inte är någon skam att bryta om du är trött. Är du osäker på om du ska starta, prata gärna med representanter från vårt medicinska team som finns vid sjukvårdstälten på Östermalms IP under lördagen.

MÅL & MÅLSERVICE

Stockholms Stadion

Direkt efter målgång, på Stockholms Stadion, får du din fina välförtjänta medalj. Och direkt utanför Klocktornet på Stadion en vattenflaska. Alla fullföljande löpare kan efter loppet ladda hem sitt diplom från hemsidan för adidas Stockholm Marathon. Hederspriser till de bästa manliga och kvinnliga löparna delas ut på Stockholms Stadion direkt efter loppet. Dessutom får de tre främsta i varje åldersklass ett fint pris som skickas ut efter loppet. Tänk på att inte stanna vid målet utan för bästa återhämtning är att ta dig gående direkt till Östermalms IP och efterloppsservicen.

Östermalms IP

Efter målgången fortsätter du till Östermalms IP (300 meter) där du får din adidas Stockholm Marathon 2023 finishertröja. Resultatservice har du i anslutning till finisher utdelningen.

När du hämtat din t-shirt bjuds du på vatten, läsk, snacks, kaffe och bulle, frukt, korv och bröd, alkoholfri öl och drickyoghurt för att fylla på energidepåerna igen. Här finns gott om tid och plats för avkoppling och eftersnack.

Massage

Efter loppet erbjuder Axelsons Gymnastiska Institut massage på Östermalms IP.

Resultat

Hemsida

Mellantider och de preliminära resultaten finns att hitta på www.stockholmmarathon.se hemsida under loppet. Den officiella resultatlistan publiceras drygt en vecka efter loppet.

Liveresultat under loppet

Dina nära och kära kommer att kunna följa dina mellantider under loppet via resultatlistan som publiceras på hemsidan under rubriken ”Resultat 2023” i toppmenyn. Länken kommer att finnas tillgänglig från och med fredagen den 2 juni, dagen innan loppet.

TV-sändning

adidas Stockholm Marathon direktsänds i TV4 mellan kl. 11.30 och 15.30.

SORTERA – ETT HÅLLBART SAMARBETE!

Vår partner för avfallshantering och återvinning
Marathongruppen och Sortera samarbetar sedan flera år för att göra våra evenemang mer hållbara. Under 2023 inför vi ett nytt steg i sorteringsarbetet där du som deltagare har en viktig roll. På våra evenemangsområden och runt start och mål finns nu sorteringsstationer där du själv sorterar det du vill slänga i olika fraktioner. Det innebär att du kan behöva gå några extra meter för att komma till en sorteringsstation på våra evenemangsområden. Längs med bansträckningen finns stationerna för mugg och restavfall som vanligt vid våra vätske- och energikontroller. Tack för att du alltid letar efter Sorteras stationer när du ska slänga något. Det underlättar vår städning och du blir en viktig del i vårt hållbarhetsarbete i samspel med Sortera!

INFORMATION

Har du några frågor inför adidas Stockholm Marathon så kontakta gärna oss på tel 08-545 664 40 (vardagar kl. 9.00-12.00 och 13.00-15.00) eller [email protected].

Loppet är sanktionerat av AIMS (Association of International Marathons and Road Races) och av Svenska Friidrottsförbundet.

Privacy Settings
Youtube
Vimeo
Google Maps