Det stadigt sjunkande deltagarantalet nådde en bottennivå detta år med 10 446 anmälda och 7 829 i mål. Trenden hade varit negativ sedan 1988, inte mycket varje år men ändå minus varje år.
Men 1996 kom ändå att bli ett märkesår för tävlingen. Den 24 maj kunde de som var intresserade gå in på www.marathon.se. I Jogging 2/96 publicerades en liten och anspråkslös artikel ur vilken vi citerar följande:
Målsättningen med www.marathon.se är att kunna ge fullständig service via internet när det gäller information, anmälningar och resultat.
– Vi fick för oss att vi skulle lägga ut resultaten på nätet, berättar initiativtagaren Torbjörn Sköldefors, men vi insåg inte hur svårt det var. Vi var tre man som jobbade dygnet runt. Men på kvällen fanns resultaten ute på marathon.se.
Reaktionerna från en imponerad omvärld var enbart positiva.

– Det var en helt otrolig respons och vi fick massor av mejl där man öste beröm över oss. Ett par år senare, fick vi ett enda som anmärkte på en felstavning. Det visar om inte annat hur fort nyhetens behag konverteras till standard.
Hur kom det sig att just Stockholm Marathon blev Internet-pionjär i löparbranschen?
– Jag hade varit inne på det där med Internet i några år och vi kände att det var några som flåsade oss i nacken. Jag var den drivande kraften med väldigt starkt stöd av Anders Olsson.
Torbjörn Sköldefors har varit webmaster sedan 1996 och byggt ut marathon.se till en sajt som spänner över allt som handlar om långdistanslöpning

Grete Kirkeberg såg till att damklassen blev helt utan spänning. Hon tog kommandot direkt och drog ifrån undan för undan för att i mål ha två minuters marginal till tvåan Ingmarie Nilsson.
Tävlingens stora överraskning var Marie Lindquist från Team Blekinge som blev SM-tvåa. Denna 32-åring hade bara fem års träning bakom sig.
– Jag hade inte en aning om någon SM-medalj. Jag sprang bara mot mina egna mål, berättade hon efteråt.

Bland herrarna var det tvärtom. Tätklungan var ganska stor och det var inte förrän på de två sista kilometrarna som Tesfaye Bekele kunde avgöra till sin fördel. Hans placeringar vid tidskontrollerna berättar en del om loppets karaktär. Bekele låg nia vid tio km, femma vid femton, tia efter halva och åtta vid 30.
Anders Szalkai tog sitt andra SM-guld vilket han var nöjd med men han kände sig också samtidigt lite besviken.
– Jag kände mig som en vinnare fram till 39 km men när Bekele stack orkade jag inte hänga med. Jag var nog för optimistisk och drog för mycket, löd hans analys.

Värt att notera

  • Medeldistansstjärnan Malin Ewerlöf fungerade som kranskulla
  • 4 523 besökte pastapartyt trots uselt väder
  • Huvudsponsorn Vattenfall bemannade egna energistationer på Lindarängsvägen, Västerbroruppfarten, korsningen Fleminggatan/S:t Eriksgatan och Odengatan

Fakta

  • Datum: 1 juni
  • Vädret: +17 grader, mulet och tidvis duggregn
  • Antal anmälda: 10 446 (9 219 herrar och 1 227 damer)
  • Antal startande: 8 314
  • Antal fullföljande: 7 829
  • Antal nationer representerade i loppet: 34
  • Antal funktionärer: 1 765

Resultat herrar: 1) Tesfaye Bekele, Etiopien, 2.15,05. 2) Patrick Boiyo, Kenya, 2.15,46. 3) Julius Korir, Kenya, 2.15,51. 4) Anders Szalkai, Spårvägen, 2.15.53.
Damer: 1) Grete Kirkeberg, Norge, 2.36,40. 2) Ingmarie Nilsson, Hässelby, 2.38,44. 3) Svetlana Nechaeva, Ryssland, 2.42,25.