Den 28:e upplagan genomfördes i strålande sol och starka vindar, en ovanlig kombination som resulterade i sämre tider än normalt och hårt arbete för sjukvårdsorganisationen.
Fjolårstrean Philip Bandawe från Zimbabwe vann herrklassen efter ha öppnat första milen på 30.43. Så långt hade han sällskap av landsmännen Michael Ngaseki och Mike Fokoroni samt kenyanen Mark Yatich. Vid varvningen tog Bandawe täten och höjde tempot. Bara Ngaseki hängde med till Slussen innan även han tvingades ge sig. Resten var ren defilering och segraren var missnöjd med tiden.
– Jag gick ut för hårt men jag kände mig tvingad med tanke på hur goda löpare det fanns i startfältet, sade en sliten segrare (1.10 på andra halvan) efteråt.

Kent Claesson blev svensk mästare. Efter en försiktig start kom han i kapp Said Regragui strax före Västerbron och Kent attackerade direkt:
– Jag såg att Said var sliten så det vara bara att fortsätta.
Nu handlar maraton sällan ”bara” att fortsätta efter 30 kilometer och Kent fick kämpa oerhört sista halvmilen. Han stannade till och med på Sofiavägen utanför Stadion med 250 meter kvar till mållinjen.
– Jag fick problem med magen i slutet och sista kilometern var fruktansvärd, erkände Kent efteråt.

Anna Rahm, segrarinna i damklassen, var desto gladare. Aldrig tidigare har någon vinnare sprungit halvvarvet inne på ett Stadion som ett enda stort leende.
– Jag sprang på bra och hade väldigt kul, jublade hon efter segern. Det kändes säkert lite extra när hon passerade pojkvännen Henrik Östling vid Slussen på andra varvet.
Rahm höll jämn fart loppet. Kilometrarna avverkades maskinmässigt med tider som varierade mellan 3.34 och 3.49. Ryskan Nina Podnebesnova och norskan Brit-Helene Simmenes hängde med första milen och fick betala med att komma sjua respektive sexa.
Anna missade sitt personbästa med tre sekunder, delvis för att kranskullan hindrades av några manliga löpare. Det störde inte Anna ett dugg:
– Tiden var ingenting i dag. Jag slutade att titta på klockan efter åtta kilometer.

I en tid när var och varannan skaffar sig bloggsidor kan fenomenet inte förbigås. Vi citerar först den anonyma Alexandra:
Jaha, då var det gjort då – ungefär så känns det två dagar efteråt . Ungefär så kändes det redan efter målgång fast med ett visst inslag av stelhet och trötthet i kroppen. Det gick inte fort, jag kanske till och med kan sträcka mig till att det gick rent av långsamt men det var betydligt roligare och lättare än Lidingöloppet.
Jag tror att jag kommer att göra om det nästa år och då ska jag prestera också. 4 timmar och 20 minuter kallar jag ingen prestation.
Elias Bröms är inne på liknande tankar:
Så har man sprungit Skandinaviens största maratonlopp. Det gick bra – inga problem med knän eller höfter eller något annat. Tiden blev 4.31.57 – en förbättring med 9 minuter jämfört med Vällingby Maraton.
Sara såg loppet med åskådarögon:
Trots att jag bott i Stockholm i hela mitt liv har jag aldrig någonsin bevittnat Stockholm Marathon. För det första är jag inte speciellt intresserad av sport överhuvudtaget, för det andra har jag alltid lyckats boka upp mig på något annat när maratonet avlöpt. Men i år kom jag inte undan. Anders som fullständigt älskar tillställningen – ja, han gillar allt sånt där sportigt, ja, han tog till och med ledigt en gång för att kolla på OS… – fick med mig in till stan. Eftersom vädret var fint parkerade vi oss på Ritorno på Odengatan.
Summa summarum: Jag är fortfarande ingen sportmänniska men är ändå imponerad över alla som kämpade och tog sig igenom två djävulusiska varv.

Värt att notera

  • Stockholm Marathons sportmässa och nummerlappsutdelning genomfördes för första gången i Danicahallen på Östermalms IP, en nyordning som löparna såg mycket positivt på.
  • Elin Woods, världens mest kända golfhustru, anmäldes under stort hysch-hysch men hon infann sig aldrig på startlinjen.
  • FK Studenterna var största klubb med 65 anmälda, 47 till start och 36 fullföljande
  • Martin Beck-filmen Stockholm Marathon från 1994 kunde köpas på dvd för mellan 99 och 149 kronor.
  • Medaljen till alla fullföljande pryddes än en gång av Stockholms Olympiastadion
  • De fullföljande i Stockholm Marathon sprang sammanlagt 546 130 kilometer enligt www.friidrott.se

Fakta

  • Tävlingsdag: 3 juni
  • Antal anmälda: 17 249 (13 439 herrar och 3 802 damer). Antalet anmälda innebär rekord för loppet.
  • Antal startande: 14 048
  • Antal fullföljande: 12 941 (rekord)
  • Antal nationer: 57
  • Antal funktionärer: 2 691
  • Väder: +22 grader, soligt och blåsigt

Resultat
Herrar 1) Philip Bandawe, Zimbabwe, 2.17.01 2) Michael Ngaseke, Zimbabwe, 2.20.08 3) Kent Claesson, Spårvägen, 2.22.23 4) Lenar Khusnutdinov, Ryssland, 2.22.36 5) Said Regragui, Hässelby SK, 2.25.01.
Damer 1) Anna Rahm, Rånäs 4H, 2.36.37 2) Ewa Maria Gradwohl, Österrike, 2.42.48 3) Tina Maria Ramos, Spanien, 2.44.03 4) Lisa Blommé, Hässelby SK, 2.44.56 5) Tafa Woynishet Girma, Etiopien, 2.46.50