Hon har inte tränat löpning seriöst speciellt länge. Hon gjorde sitt livs andra maratonlopp. Ändå blev det ett rejält personligt rekord och seger både i den totala damklassen och i SM-klassen.
Hässelby SK:s Isabellah Andersson var ohotad drottning av Stockholm Marathon 2008.
I sitt livs andra maratonlopp utklassade hon konkurrenterna i damklassen. När Lilian Magnusson och Lena Gavelin stressade varandra i början av loppet så var Isabellah hur cool som helst.
– Vi hade en plan och följde den till punkt och pricka. Jag tog det lugnt första varvet och skulle öka på det andra varvet om jag orkade.
Det gjorde hon.
1.18.19 halvvägs blev 1.15.55 på det andra varvet. Endast elva manliga löpare var snabbare än Isabellah på loppets andra halva.
2.52, som var hennes tidigare personbästa från 2006, blev 2.34.14. Isabellah var hela 6.29 före tvåan Lena Gavelin från Trångsviken.
Isabellah, som kommer från Kenya, vann damklassen och tog SM-guld på maraton, men är ännu inte svensk medborgare.

Det blev ett varmt lopp i Stockholm Marathon med 25 grader och solsken.
Willy Korir kände sig som hemma i Eldoret i Kenya och vid 29 kliometer visste han att segern fanns inom räckhåll.
– Det var första gången jag sprang ett sommarmaraton. Min tränare gav mig goda råd som jag följde och det lönade sig
De afrikanska löparna dominerade helt herrklassen. Korir hade med sig landsmännen Martin Musembe Musila, Bernard Mutai och Paul Kipkemoi Tangus samt Abdelkarim Abdoulaye, Tchad och Phillip Bandawe, Zimbabwe.
– Ett svårt lopp på grund av värmen. Trots att jag är från Kenya så är jag inte vann att springa i det här tempot under sådan hetta, sa Willy med ett leende.

Said Regragui, Hässelby SK var den ende svenske löpare som vågade utmana.
Vid halvmarapasseringen hade Said fortfarande kontakt. Med tiden 1.08.05 var han endast 23 sekunder efter täten.
Men vid samma punkt där Willy Korir kände att han hade segern sin hand kände Said att kampen om slutsegern var körd.
– Sista tolv kilometerna blev jag väldigt trött, värmen tog ut sin rätt. Jag drack mycket. Kanske drack jag för mycket eftersom jag fick ont i magen sista milen, sade Said som ändå var nöjd med att vinna sitt tredje SM-guld i maraton även om tiden 2.25.25 var en besvikelse.

Mikael Lindberg var loppets stora överraskning. I sitt livs första maratonlopp var 24-åringen från Edsbyn endast några hundra meter från en SM-medalj. Han fick tiden 2.28.15 – 31 sekunder efter flerfaldige svenske mästaren Kent Claesson från Spårvägen som var SM-trea.

Den 30:e upplagan av Stockholm Marathon blev ett rekordlopp. Redan den 11 december passerades maxgränsen 18 000 anmälda och anmälan till loppet stängdes.
Till sist återfanns 18 231 löpare (13 911 herrar och 4 320 damer) i startlistan. Av dem kom 14 680 till start. 13 546 fullföljde loppet. Samtliga siffror är rekord för Stockholm Marathon.

Mellan 2008 och 2016 sprang löparna en bansträckning som passerade Centralen på Vasagatan och sedan vidare upp mot Torsgatan och Vasaparken.

Inför 2008 års lopp ändrades banan på den två kilometer långa sträckan från Stadshuset fram till S:t Eriksplan. Med den nya bansträckningen försvann en smal passage vid Klara Sjö vilket gjort det möjligt att att ta emot fler löpare.
Efter Stadshuset (15 km på varv 1 och 36,3 km på varv 2) fortsätter banan nu rakt fram över Stadshusbron fram till Tegelbacken. Där svänger banan till vänster in på Vasagatan och fortsätter förbi Centralstationen till Vasaplatsen där banan svänger av till vänster.
Banan går sedan på Östra Järnvägsgatan, parallellt med järnvägsspåren, till Norra Bantorget och därifrån uppför Torsgatan till S:t Eriksplan och den gamla banan.
Den nya bansträckningen är nästan exakt lika lång som den gamla bansträckningen Kungsholms Strand – Fleminggatan – S:t Eriksgatan.
Löparna var överlag positiva till denna ändring av banan.

Under hösten –07 bildades Team Stockholm Marathon för löpare i stockholmsområdet som tränar för Stockholm Marathon.
Denna nya träningsgrupp blev en succé med 418 löpare och 39 ledare. Från slutet av oktober var det gemensam träning kl 10 varje söndag från Stockholms Stadion. En söndag i månaden ordnades dessutom föredrag om träning, kost e.t.c. i anslutning till träningen.
Träningen har följt de program på olika nivåer som 2001 års Stockholm Marathon-vinnare Anders Szalkai tagit fram och som finns på Marathon.se. Det började försiktigt med träningsrundor på knappt en mil i oktober. Sedan har träningen stegrats till tre mil under vissa pass i maj.
40 procent av deltagarna i träningen var kvinnor.
Rubin McRae – tränare och löpare i Hässelby SK – hade huvudansvaret för dessa söndagsträningar.

Värt att notera

• 4 320 kvinnor var anmälda vilket är den högsta siffran i Stockholm Marathons historia. Andelen kvinnor var därmed 24 % – även detta en rekordsiffra.
  • Antalet svenska löpare ökade. 2008 var 9 675 svenskar anmälda jämfört med 8 503 året före.
  • Största nation vid sidan av Sverige var Finland med 5 354 anmälda. Därefter följde Tyskland med 919 löpare och Storbritannien med 414 anmälda löpare.
    36 löpare, därav två kvinnor, genomförde Stockholm Marathon för 30:e gången.
  • Frälsningsarmén var samarbetspartner med Stockholm Marathon 2008. Frälsningsarmén fanns på plats längs banan och samlade in pengar till ett projekt för vatten till skolbarn i Kenya.
  • 6 611 pojkar och flickor mellan 6 och 15 år var anmälda till Stockholm Mini Marathon som avgjordes dagen efter maratonloppet.