Den 38:e upplagan av ASICS Stockholm Marathon lördag 4 juni 2016 bjöd på skönt löparväder, 18 grader, en svalkande bris
Kenyanen Stanley Kipchirchir Koech satte nytt banrekord när han på lördagen vann ASICS Stockholm Marathon. Det tog 33 år innan någon löpare klarade att slå Hugh Jones tid från 1983 på 2.11.37. Skönt löparväder, 18 grader, en svalkande bris, och en tuff duell med landsmannen Daniel Kiprop Limo var kanske också det där lilla extra som behövdes för att klara de 42195 meterna på Stockholms gator på 2.10.58.

Tvekampen mellan Limo och Koech, som växlade i ledningen under loppets andra halva, var en orsak till det nya banrekordet. Men Koech bör även tacka David Nilsson. Ölänningen som hade i uppdrag att hålla en hygglig fart ledde under stora delen av de två första milen i ett stadigt tempo.
När David klev av seglade sju kenyaner och två etiopier iväg och lämnade den svenske favoriten Mustafa Mohamed efter sig. Det blev inte bättre av att en löpare fällde ”Musse” vid en vätskekontroll.
– Jag tror inte att det påverkade mig så mycket, hävdade visserligen Musse, men efter det blev solokörning i ett sackande tempo för Hällelöparen.
Koech och Limo tryckte däremot på gaspedalen och sprang igenom den tredje milen på en halvtimme. Limo tog kommandot nerför Västerbron, men Koech var aldrig långt efter och i banans sista besvärliga motlut, uppför Torsgatan, segade han sig ikapp och förbi sin landsman efter två timmars löpning.
– Jag trodde att jag hade avgjort, men hade inga krafter kvar när Koech kom, erkände Limo, som trots att han tappade över en minut på de sista fyra kilometerna ändå noterade den fjärde snabbaste tiden i Stockholm Marathons historia, 2:12.00.
Enda gången det har sprungits snabbare var 1983 när britten Hugh Jones vann på 2:11:37, 17 sekunder före tanzaniern Agapius Masong. Det var de tiderna som Stanley Koech överträffade när han skar mållinjen efter 2:10:58.
– Min största seger! utropade Koech, som vann sitt debutlopp i Sao Paolo för två år sedan. Ifjol var han tvåa i Madrid Marathon.
– Cool publik här i Stockholm. De hjälpte mig fram, berättade Koech innan han vände sig om för att ta emot träningskompisen Benjamin Bitok. 2014 års segrare var tredje man i mål.

Två Hässelby-löpare med helt olika taktik tog hem de två första platserna i damernas SM i maratonlöpning. Isabellah Andersson sprang helt på känsla när hon vann sitt åttonde SM-guld i maratonlöpning. Charlotte Karlsson fullföljde iskallt sin plan när hon tog sin tredje SM-medalj i maratonlöpning.
Isabellah Andersson var inte först i mål i damklassen i Asics Stockholm Marathon. Men hon hyllades som en vinnare på stans gator och Stadion lyfte när hon sprang i mål som tvåa på goda tiden 2.35.47, fyra minuter efter segrarinnan Jane Moraa Onyangi från Kenya.
Den suveräna svenska mästarinnan var smått rörd av kärlek från publiken längs banan.
– Det är så härligt, jag är så stolt, säger Isabellah.
– Jag fattar inte att det kan vara så många, jag är så glad och tacksam. Det gav mig väldigt mycket kraft och energi, så jag är så tacksam till alla.
– Det var första gången jag sprungit ett maratonlopp utan att ha ett uppgjort tidsmål, berättar Isabellah.
Under inledningen av loppet hade Isabellah Andersson sällskap med den blivande segrarinnan Jane Moraa Onyangi från Kenya.
– Vid 10 km kände jag att jag inte kunde hålla hennes tempo, berättar Isabellah
– Jag ville inte stressa utan hålla den fart som jag kände passade mig.
– Från 33 km har jag sprungit helt ensam.
25-åriga Onyangi vann till sist ASICS Stockholm Marathon på 2.31.46 vilket innebar en förbättring av hennes tidigare personbästa med hela fem minuter. Isabellah Andersson var tvåa på 2.35.47. Det innebär att hennes svit på sju raka segrar i loppet nu bröts. Isabellah ser det dock inte så att hon förlorade totalsegern i loppet, hon tycker istället att hon vann mycket. Bara att kunna genomföra loppet kändes som en seger, med tanke på förutsättningarna:
– Jag gjorde mitt bästa, och jag fick ett SM-guld, summerar tidernas mesta SM-vinnare i friidrott. Detta var Isabellahs 31:a individuella SM-guld.

Charlotte Karlsson har laddat inför ASICS Stockholm Marathon hela våren. Efter en stark avslutning fick hon sin hittills bästa placering i detta prestigefyllda lopp när hon nu var trea av damerna över mållinjen i Stockholms Stadion.
– Jag sprang smart. Jag inriktade mig bara på att få en bra placering. Tiden fick komma i andra hand, förklarar Charlotte som nu noterade 2.46.29 vilket är den näst bästa tid hon haft på sju starter i ASICS Stockholm Marathon.
Hanna Lindholm från Huddinge blev fyra i damklassen, och trea i SM-klassen, med tiden 2.49.01.
– Jag blev trött, men det var skönt att vara tillbaka, säger Hanna som varit skadedrabbad och inte har sprungit maraton sedan EM i Zürich 2014.

Ett SM-guld kan vara tröst. I alla fall om man heter Mustafa Mohamed och har ambition att vinna även Asics Stockholm Marathon totalt. Om man följde tv-sändningen kunde se hans offensiva öppning, men motståndet var tufft och vid vätskekontrollen ute på Gärdet efter 21 kilometer, satte någon krokben. Fallet var hårt.
– Jag tappade rytmen och blev själv och hade svårt att hitta farten igen, så jag hamnade i en lunk som var lite för långsam, berättar Mustafa som ändå inte vill skylla den tappade tätkänningen med fallet.
– Jag slog i knä och axel men det påverkade inte så mycket i loppet. Jag sprang för fort i början och hade 31.13 och var lite för het, men det kändes bra.
Andra halvan fick Musse springa i stort sett ensam inför storpubliken. För det var många år sedan som banan kantades av så många.
– Jag fick otroligt hjälp av publiken, hela vägen faktiskt, säger Musse. Det var det som var roligast.
Den tuffa öppningen splitrade elitfältet ovanligt tidigt. Många fick kämpa själva. Lars Södergård, Spårvägen klarade SM-silvret före Anders Fransson. SM-medaljörerna var de enda som klarade sig under 2.30.

Den fyra timmar långa direktsändningen i TV4 sågs av i snitt 214 000 tittare. 655 000 tittare såg delar av sändningen. 40,5 procent av alla som tittade på TV denna lördagseftermiddag valde att se sändningen från ASICS Stockholm Marathon.
l TV4 använde 20 kameror och 2 helikoptrar för den välproducerade sändningen. Även TV4 Play direktsände loppet samt hade en speciell feed för målgången

Värt att notera

• Medelålder bland manliga löparna var 43 år, bland de kvinnliga löparna 39 år.
  • Vid sidan av Stockholm stads 2637 deltagare är Helsing¬fors största stad med 428 löpare.
  • Äldsta manlige löparen är 89 år gammal, född 1927. Äldsta kvinnliga löparen är 77 år gammal, född 1939, och har sprungit alla tidigare Stockholm Marathon.
  • 14 löpare har genomfört samtliga 38 lopp sedan starten 1979, 4 löpare gjorde sitt 37:e lopp , 4 löpare gjorde sitt 36:e lopp och 4 st löpare gjorde sitt 35:e, alltså totalt 26 löpare med 35 eller fler genomförda lopp vid ASICS Stockholm Marathon 2016!
  • Under Zeta Pastapartyt på fredagen serverades mer än 2 ton pasta.
  • Det fanns 17 vätskekontroller längs banan. Här serverades 45 000 liter Maxim sportdryck och 82 000 liter vatten serveras i 725 000 muggar.
  • 450 hyrtoaletter finns på tävlingsområdet och längs banan.
  • 40 000 Chiquita bananer går åt under och efter loppet.
  • 600 kg Brinks saltgurka serveras längs banan.
  • Efter målgång bjöds löparna bland annat på 8 000 varmkorvar, 8 000 liter alkoholfri öl från Erdinger och 4 000 liter kaffe.