Stockholm Marathons bana justerades inför 2010 års lopp så att löparna springer på bredare gator under inledningen av loppet. På detta sätt blev det möjligt att ta emot fler deltagare. För första gången var nu över 20 000 löpare anmälda.
Intresset för Stockholm Marathon var större än någonsin. Redan den 17 november 2009 stängdes anmälan då maxgränsen 20 000 anmälda passerats.
Till sist fanns 20 136 löpare från 76 nationer i startlistan. 4 695 kvinnor var anmälda vilket är den högsta siffran i Stockholm Marathons historia.

Kort beskrivning av den nya banan. Den första justeringen av banan kom vid Hakberget, i slutet av Valhallavägen, efter knappt två kilometer. Istället för att – som tidigare – runda Kaknästornet på smala vägar svängde banan nu till höger in på Oxenstiernsgatan och sedan till höger igen ut på Strandvägen där löparna disponerade båda körfälten. Banan fortsatte sedan exakt som tidigare.Det första varvet blev 3,7 km kortare än tidigare vilket innebar att täten kom ikapp de långsammare löparna senare och att därmed betydligt färre löpare blev varvade.

Även på varv två gick banan Valhallavägen – Oxenstiernsgatan, men vid Berwaldhallen svängde löparna till vänster in på Strandvägen och sedan vidare Djurgårdsbrunnsvägen och Greve von Essens väg över Gärdet. Vid Lindarängsvägen svängde banan till höger och rundade Kaknästornet.
Därefter fortsatte banan – precis som tidigare på varv två – ut på Djurgården och fram till Djurgårdsbron och Strandvägen.
– Vi har justerat banan men ändå behållit banans karaktär. Nu blev det lättare för löparna att hålla sitt eget tempo under de första kilometrarna, kommenterade tävlingsledaren Ulf Saletti.

Arrangörerna av Stockholm Marathon arbetar för att minimera miljöeffekterna i samband med loppet. Här är några exempel från 2010 års lopp.

• Vid resor till och från loppet inom Sverige samarbetar Stockholm Marathon med SJ och SL och uppmanar alla deltagare, supportrar och funktionärer att använda kollektivtrafik i största möjliga utsträckning.
  • SL bjuder alla deltagare på fria resor inom Storstockholm till och från start och mål.
  • RagnSells sköter all avfallshantering i samband med loppet för återvinning enligt kretsloppsprincipen.
  • Vid alla vätskestationer används komposterbara muggar som efter loppet samlas ihop i och körs till en anläggning för kompostering.
  • Vid fredagens pastaparty används komposterbara tallrikar, bestick och muggar.
  • Alla pantflaskor och burkar som delas ut till deltagarna efter målgång samlas in av särskilda funktionärer och återvinns direkt efter avslutat arrangemang. All wellpapp och kartong samlas också in i särskild ordning och går vidare till pappersåtervinning.
  • Stockholm Marathon har dragit ned på produktion av trycksaker. Tidigare fanns såväl startlistor som resultatlistor i pappersform. Idag finns all sådan information istället på www.StockholmMarathon.se

För första gången sedan 2005 var det bra väder för löparna. När starten gick klockan 14.00 var det mulet och 16 plusgrader.
15 568 löpare startade och 14 715 fullföljde maran. Båda siffrorna är de högsta i Stockholm Marathons historia.
Många av deltagarna noterade nya personliga rekord.
Joseph Lagat från Kenya vann herrklassen på 2.12.48 vilket är det bästa segertiden sedan Åke ”Biten” Eriksson från Hässelby sprang på 2.12.38 1991.
Efter en lugn första halvmil ökade Joseph Lagat och landsmannen Hillary Kipchumba tempot och sprang ifrån resten av fältet. De passerade halva distansen på 1.04.35 och ledde då med nästan 2,5 minuter före klungan. Det indikerade att det 27 år gamla banrekordet på 2.11.37 var i fara.
Lagat var ensam i täten från 33 km och lyckades då inte hålla tillräckligt högt tempo för att kunna hota Hugh Jones banrekord. 2.12.48 är den sjunde bästa tiden i Stockholm Marathons historia.

Isabellah Andersson levde upp till favoritskapet när hon vann Stockholm Marathon för tredje året i följd. Segermarginalen var nära sex minuter, men loppet var mer dramatiskt än vad resultatlistan visar.
Hässelbys vätskelangare längs banan missade att den lilla kenyanskan Gladys Chebet passerade fem km före Isabella. Vid tio km fick Isabellah besked om att hon var nästan en minut efter ledaren. Isabellah ökade tempot och tog täten strax före halvmaraton-märket. Hon var sedan ohotad på loppets andra halva.
Segertiden blev 2.31.35 vilket är det fjärde bästa resultatet någonsin i damklassen. Isabellah var bara sju sekunder från den bästa svenska tiden i loppet som Marie Söderström-Lundberg från Hässelby noterade år 2001.

Värt att notera

• Adil Bouafif från Hässelby tog sitt första SM-guld när han nu för första gången lyckades fullfölja ett maratonlopp. Han fick tiden 2.21.47 efter att ha tappat tempo rejält under loppets sista åtta kilometer.
  • 23-åriga Gabriella Samuelsson från Gotland var det stora utropstecknat bland de svenska löparna. I sin första seriösa start i ett maratonlopp tog sin första SM-medalj genom att bli näst bästa svenska på tiden 2.46.33.
  • Stockholm Marathon var testlopp inför friidrotts-EM i Barcelona. Fyra maratonlöpare var klara före maran i Stockholm. Ytterligare fyra kvalificerade sig genom fina insatser i Stockholm Marathon; Gabriella Samuelsson från Gotland, Adil Bouafif från Hässelby, Erik Petersson från Mölndal och Kristoffer Österlund från Umeå.
  • 7 604 pojkar och flickor mellan 5 och 17 år var anmälda till Minimaran som avgjordes dagen efter Stockholm Marathon. Minimaran är därmed landets största ungdomstävling i friidrott.
  • Stockholm Marathon fortsätter att locka deltagare från hela världen. Av de 20 136 anmälda löparna kom 8 702 från andra länder än Sverige. De flesta utländska löparna kom från Finland – 5 412 anmälda. Därefter följde Tyskland 704 löpare, Norge 417, Storbritannien 346, Danmark 318, Frankrike 250, Italien 241 och Spanien med 141 anmälda.
  • 76 nationer var representerade i loppet.
  • För fjortonde året i följd direktsände TV4 Stockholm Marathon. Med hjälp av 18 kameror och två helikoptrar följde TV4 både tätlöparna och motionslöparna i den tre och en halv timmar långa sändningen.
  • Även löpintresserade personer utanför Sverige kunde följa loppet. Tävlingen direktsändes på internet av den amerikanska företaget Universal Sports.
    Resultat och mellantider fanns live både på internet och via SMS.
  • Petra Månström skrev en mycket uppmärksammad blogg på SvD.se där hon berättade om sin träning inför loppet och sina upplevelser under Stockholm Marathon.
  • Drygt 800 löpare och ett 80-tal ledare ingick i Team Stockholm Marathon som under hösten, vintern och våren tränade för Stockholm Marathon. Löparna tränade tillsammans från Stockholms Stadion på söndagar och tränade sedan på egen hand övriga dagar efter Anders Szalkais program som fanns på www.marathon.se.
  • 10 358 av de 20 136 anmälda hade aldrig tidigare sprungit Stockholm Marathon. Flera av dem hade dock sprungit andra maratonlopp. 30 av de anmälda hade genomfört samtliga 31 Stockholm Marathon.
  • 2 712 funktionärer var engagerade under loppet. 751 av den jobbade vid vätskekontrollerna. 631 var utplacerade längs banan.
  • På hela 25 platser längs den 42 km långa banan bjöds löpare och åskådare på musik av de orkestrar och DJ.s som engagerats under loppet.