Genom den globala rörelsen Run For The Oceans vill adidas och miljöorganisationen Parley öka medvetenheten om plastföroreningar i havet. Och du kan vara med och bidra. Tillsammans springer vi för att rädda haven.

Om inte förändring sker kommer det att finnas mer plast än fisk i haven år 2050. Run For The Oceans är skapat för att bemöta detta problem. Den globala rörelsen startades år 2017 på initiativ av adidas och organisationen Parley. Hittills har fem miljoner löpare över hela världen deltagit för att samla ihop kilometrar och öka medvetenheten om plastföroreningar i havet.

Årets kampanj pågår mellan den 23 maj och 8 juni då varje 10 minuter av registrerad rörelse i adidas Running-appen motsvarar en plastflaska som plockas upp ur havet. Alla kan bidra oavsett om det är genom löpning utomhus, löpband, traillöpning, promenader, stavgång eller rullstolsaktiviteter.

Två adidas-ambassadörer som engagerar sig i Run For The Oceans är simmaren Michelle Coleman och långdistanslöparen Kristofer Låås. Kristofer är vegan sedan åtta år och han brinner särskilt starkt för det marina djurlivet som påverkas väldigt negativt av plastföroreningar från till exempel plastpåsar och gamla fiskenät. Problemet är att plast inte kan brytas ned och att det till slut fastnar i och runt delfiners, valars, sköldpaddors och andra fantastiska djurs kroppar.

– Jag är stolt över att jobba med ett globalt företag som adidas, som tar ställning och hjälper till att driva de här frågorna. Haven (och allt det skräp som dumpas där) har länge varit förbisedda och även om vi har kommit en bit på vägen mot att minska plastavfallet så är det fortfarande en lång väg att gå. Det viktigaste med kampanjen är att den på global nivå ökar medvetenheten om de negativa konsekvenser plastföroreningar får för djuren och för miljön. Genom Run For The Oceans kan dessutom alla vara med och konkret bidra till förändring genom att ladda ner appen och registrera sin träning. Run For The Oceans kommer inte att lösa hela problemet men vi måste börja någonstans, säger Kristofer.

Michelle Coleman tillbringar mycket av sin tid i vatten tack vare elitsatsningen i simning – och hon drömmer om att någon gång bo vid havet. När Michelle började jobba med adidas för fem år sedan blev hon tidigt introducerad för Run For The Oceans. Det blev en viktig ögonöppnare.

– Jag har alltid haft en stor kärlek till vatten men innan jag engagerade mig i Run For The Oceans visste jag väldigt lite om i vilken utsträckning plastavfallet förstör våra hav. Det har fått mig att ändra saker i min egen livsstil. Enklare vardagsval som att minska på engångsförpackningar av plast och att välja återanvändningsbara kassar när jag handlar. Sverige är kustnära men kontakten med havet är inte lika självklar som i många andra delar av världen. Jag tror att många (likt jag själv) inte har förstått vilket stort miljöproblem det här skapar, säger Michelle Coleman.

Men kan vi verkligen påverka miljöfrågor genom löpning?

– Run For The Oceans bidrar till att öka medvetenheten kring plastföroreningar och kan förhoppningsvis få folk att tänka till lite extra i sin egen vardag. Det är också en fantastisk motivationshöjare att ens löpturer på ett så konkret sätt bidrar till förändring. När kampanjen är slut kommer vi kunna se tydligt hur stor silnnad vi har gjort tillsammans, säger Michelle.

Initiativet pågår mellan den 23 maj och 8 juni. Det betyder att du som ska springa adidas Stockholm Marathon den 4 juni har en fantastisk möjlighet att samla 42,2 kilometer löpning i adidas Running-appen. Kilometrar och tid som omvandlas till plast som adidas och Parley kommer plocka ur haven.

– Ett maraton blir många plastflaskor! Det är inte heller den snabbaste som ”vinner” utan den som registrerar flest minuter, säger Kristofer som just nu är i slutfasen av satsningen inför sitt adidas Stockholm Marathon där hans mål är att hänga på förstaklungan så länge det går.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att sätta stopp för plastavfall. Ladda ner adidas Running appen idag och gå med i Stockholm Marathons egna grupp: https://adirun.app/pLKr. För varje 10 minuters löpning och andra löpningsbaserade sporter, kommer adidas och Parley att plocka upp plast motsvarande vikten av 1 plastflaska – upp till 250 000 kg. Run For The Oceans pågår mellan den 23 maj och 8 juni.

Häng på Run For The Oceans