adidas är ny titelsponsor för Stockholm Marathon och den 4 juni går starten på Lidingövägen. Tusentals löpare kommer samlas för att springa de 42 195 metrarna genom Sveriges huvudstad. Men vad ska man ha på fötterna? Vi fick en pratstund med Stefan Rehn, Tech Rep på adidas, för att få veta mer om de senaste skonyheterna.

Är du mitt uppe i förberedelserna för årets stora löparfest eller har du inte riktigt kommit igång? En av de allra viktigaste detaljerna är vad du ska ha på fötterna för att på bästa vis klara av maratondistansen. Fel val av sko kan göra din resa väldigt jobbig samtidigt som rätt sko kan lyfta dig till nya höjder och förhöja upplevelsen i stort. Stefan Rehn på adidas har lång erfarenhet av löparskor och gav oss sin syn på två av årets skonyheter – Solarglide 5 och Ultraboost 22.

 SOLARGLIDE 5

Vi börjar med Solarglide 5. Berätta, vad kan man förvänta sig av nya Solarglide 5 som man inte sett i tidigare Solarglide-modeller? 

– Namnet är bekant men det är en helt ny sko för SS22. Den största skillnaden gentemot tidigare Solarmodeller är att den blivit mycket smidigare och med en mera modern look. Tack vare de tekniska lösningarna i mellansulan har den blivit mer stabil. Det är en bra neutral/grundstabil mängdträningssko som passar de flesta löpare och lämpar sig utmärkt till att springa ett maraton i. Bra dämpning och en continetal slitsula. Så det är bara att snöra på sig den inför adidas Stockholm Marathon, men den fungerar givetvis utmärkt även för kortare distanser.

 Om någon skulle vara sugen på att använda skon under sin skogstur, vad skulle du säga då?

– De flesta skor är framtagna för ett fast och jämt underlag, typ som asfalt. Men vill man springa i ett elljusspår så funkar det utmärkt. Vill man däremot springa i extremt obanad terräng finns det speciella sådana modeller också. Jag kan även tillägga att om man har stora problem med överpronation eller är extra stötkänslig så finns det andra modeller från adidas som kan passa bättre.

Vad är du mest stolt över med den nya modellen? 

– Det får bli designen. Att man lyckats göra en sko som är smidig och inte ”överbyggd”. Less is more funkar bra i detta fall!

ULTRABOOST 22

I Ultraboost 22 har ni gjort uppdateringar för att anpassa skon särskilt för kvinnor, berätta mer om det! Vad är det för typ anpassningar och uppdateringar? 

– Först och främst är det viktigt att poängtera att vi alltid har gjort skillnad mellan en herr- och damsko för löpning. UB22 är en sko som passar utmärkt får såväl killar som tjejer. Men inför SS22 har vi valt att lyfta dammodellen lite extra och främst fyra skillnader och uppdateringar.

1) Dammodellen är lägre över fotryggen. Tjejer har en tunnare fot än killar och därför gör denna justering att den sitter bättre på foten.

2) Tjejer har smalare hälben än killar och dammodellen är anpassad för det och för att förhindra skav samt blåsor på hälen.

3) Löpsteget skiljer sig mellan män och kvinnor. Tjejer tenderar att ha en rakare fotisättning. Generellt sätt kan man säga att om man tänker sig en linje så sätter tjejer i fötterna efter linjen medans killar vinklar ut fötterna. Därför har vi anpassat hälpartiet på damskon för det.

4) Tjejer har generellt en mer överrörlig fot och pronerar, de ”tippar in” lättare än vad killar gör. Det är kopplat till något som kallas för Q-vinkeln, vinkeln mellan höft och knä. Tjejer har bredare höftben så på insidan av skon finns ett stabiliserande element som förhindrar detta.

– Det är fyra uppdateringar jämfört med tidigare modeller av skon och vad gäller underlag att springa på gäller samma saker för UB22 som för Solarglide 5.

Om en man skulle vara intresserad av att testa skon, är det ett ”no go” tycker du eller skulle den funka för vissa? 

– Är man kille och har väldigt små fötter så kan det funka. Men man brukar försöka se till att en kille får en herrsko och en tjej en damsko. Det har även med storlekar att göra och naturligtvis de anatomiska skillnaderna mellan killar och tjejer.

Avslutningsvis, vad är du mest stolt över med skon och varför ska kvinnor välja Ultraboost 22 framför andra skomodeller?

– Mest stolt är jag över sättet vi lyfter fram och visar upp de anatomiska och bimekaniska skillnaderna mellan kvinnliga och manliga löpare. Ultraboost 22 är vår mest dämpade och skönaste sko. Det, tillsammans med anpassningarna vi gjort för kvinnor, hoppas jag ska göra att skon faller kvinnor smaken och att den såklart ska vara skön att springa i, avslutar han.

Tänk på vikten av att hitta rätt sko för just dig. Inga människor har identiskt löpsteg och alla skor passar inte alla typer av löpare. Testa ut skor i god tid innan du ställer dig på startlinjen. Att premiärspringa en sko under ett maraton är inget vi rekommenderar. Vill du veta mer om adidas löparskor rekommenderar vi ett besök i deras adidas Concept Store på Sveavägen 21-23 i Stockholm. Kör hårt med träningen framåt så ser vi fram emot att få se dig på startlinjen i juni.

Dammodellerna
Herrmodellerna