Vecka 31 | Den här veckan tipsar vi om ett backintervallpass som passar för såväl maratonlöparen som för den som vill bli starkare på milen och halvmaran. Leta upp en backe och kör hårt!

Att springa ”långbacke” (från 60 sekunder och uppåt) utmanar syreupptagningsförmågan och gör att du på sikt bygger upp dig till en starkare löpare med bättre löpteknik även på plant underlag. Du lägger en bra grund för att klara andra tuffare pass.

Backintervaller x 10

Uppvärmning

Jogga 4 kilometer (till en lång backe som uppvärmning, lite långsammare än ditt vanliga distanstempo. Gör några dynamiska rörlighets- samt löpskolningsövningar innan du kör igång med backintervallerna. Kör till exempel skipping, hälkick, vristhopp och indianhopp. Läs mer om syftet med löpskolning här.

Passet

Backlöpning 10 x 60 sekunder. Håll ett tempo på första intervallen som du ska klara att hålla hela passet. Tänk på att springa tekniskt bra uppför, på fotbladet. Avslappnad armpendling, höften och överkroppen sträckt så att du inte sjunker ner med höften i en sittande position.

Nedvarvning

Efter intervallerna varvar du ned med en lätt jogg på 2 kilometer. Avsluta med 5 minuter stretch för löpmusklerna!

Lycka till!

TILLBAKA TILL VECKANS MARAPASS