Vecka 37 | I Veckans Marapass tipsar en av Sveriges bästa maratonlöperskor Charlotta Fougberg om en lång tröskel som är perfekt att baka in i ett av de sista långpassen inför årets ASICS Stockholm Marathon. Charlotta kommer själv att stå på startlinjen den 9 oktober för att vara med och göra upp om SM-medaljerna.

Sä här beskriver Charlotta syftet med passet:

”Meningen med långa trösklar för en maratonlöpare är att få jobba i det tänkta tävlingstempot under en längre tid. Det är bra att få vänja framförallt huvudet att få jobba i en konstant högre fart utan avbrott. Ofta är tröskeltempot, eller snäppet långsammare, den ungefärliga farten vi vill ha under loppet men det är individuellt. Har du inte mätt upp din tröskelpuls så kan du tänka att det är en ’bekväm men snabb’ fart, ca 45-70 sekunder snabbare än ditt distanstempo. Du kommer såklart vara lite trött efter men du ska ha krafter kvar. Långa trösklar har jag ca varannan till var tredje vecka men inte närmare än 1,5 vecka inför tävling.”

Följ Charlotta på Instagram @charlottafougberg

Upplägg

Starta med en uppvärmning som du är bekväm med men den bör inkludera rörlighet, jogg ca 2-3 kilometer och avsluta med 3-4 x 80-100 meter flytlopp (snabbt och koordinerat) inför tröskeln, för att få upp flås och väcka kroppen.

Tröskeln får du avgöra vad du klarar men utmana dig själv. Hellre att du kör någon sekund långsammare och längre än springer för fort och inte orkar så långt. Ett förslag är runt 10-14 kilometer. När du andats lite är det viktigt att jogga ner ca 2-3 kilometer för att bli av med eventuella slaggprodukter.

Om du vet med dig att du hinner återhämta dig inför loppet kan du göra allt i en följd för att få till ett långpass som inkluderar en tröskel, dock senast två veckor inför. Vänta då med flytloppen till efter allt istället för att få lite fart på benen. Förläng eller korta av beroende på din träningsstatus.

Lycka till!

Läs också: Två heta dueller väntar i årets ASICS Stockholm Marathon

TILLBAKA TILL VECKANS MARAPASS