I samarbete med ASICS

Vecka 29 | ASICS FrontRunner-medlemmen Frida Michold är en rutinerad maratonlöpare. Här tipsar hon om ett långpass med marafart som tar dig ett steg närmare maratonformen den 9 oktober.

För att successivt bygga upp hårdhet och självförtroende inför ett stundande maraton så är långpass, med maratonfart inbakat i passet, ett formgivande inslag i träningen. Det är ett nyckelpass som Frida tycker ger bra resultat och utveckling i träningen. Samtidigt sliter det ganska mycket, vilket gör att det är viktigt att inte köra det för ofta och att just successivt bygga upp de antal kilometer i passet som går i marafart. Beroende på hur tränad och van löpare du är, kan det vara passande att köra detta pass från en gång i månaden upp till varannan vecka.

Följ Frida på Instagram @fridamichold

Mer om Frida på hennes ASICS FrontRunner-sida

UPPLÄGG

Börja passet i ditt normala distans- eller långpassfart. Efter 10-12 kilometer lägger du in marafartsblocket. Börja med 7 kilometer i marafart första gången du testar passet, öka sedan till 10 kilometer, 12 kilometer, 15 kilometer 17 kilometer och slutligen 21 kilometer i marafart insprängt i passet. Avsluta med att återgå till din vanliga distansfart tills du uppnått önskad långpassdistans. Frida brukar sikta på mellan 28 och 34 kilometer i totaldistans över dessa pass. Ju fler kilometer i marafart, desto längre är det totala passet.

Det här passet riktar sig mot ambitiösa löpare som är vana vid att springa mycket. Det är självklart ingen nödvändighet att bygga upp marafartsdistansen ända till 21 kilometer. Fortsätt bara att öka antalet kilometer i marafart så länge du känner att du kunde utföra föregående pass med självförtroende. Bygger du upp passet till exempelvis 32 kilometer med 21 kilometer i marafart så är det extra viktigt att komma ihåg att det är ett hårt pass som det både behövs laddas upp lite extra inför och återhämtas ordentligt från.

Lycka till!

TILLBAKA TILL VECKANS MARAPASS
OM ASICS STOCKHOLM MARATHON 2021